Bengts egen utmärkelse

Textstorlek:

Bengt Jonsson från Skeppsta i Täby har skapat en egen bygdeutmärkelse, ”Skruven”, som han delar ut till företagare och andra han på något sätt tycker gör en insats.
– Det finns till och med de som skapar en utmärkelse som man ger till sig själv, så jag kan väl dela ut en till de som verkligen förtjänat det, säger han.

Bengt är jordbrukare och driver ett eget litet verkstadsföretag, där han framför allt tillverkar en egenkonstruerad rapspress.
Pressen har sålts till hela världen, bland annat USA, Saudiarabien och Afrika. Bengt brinner för alternativ, småskalig energi och har bland annat bevisat att det går bra att köra traktorer och bilar på kallpressad rapsolja från raps som han själv odlat.
– Jag har ju haft flera företagare som hjälpt mig och tillverkat delar under åren. Jag har liksom följt dem i deras utveckling. En av dem var Mendel Johansson på Täby Mekaniska. När han så småningom gick vidare och hamnade på verkstadsföretag som satsade på en ny fin verkstad ville jag på invigningen uppmärksamma honom och hans yrkesskicklighet.
– Först tänkte jag ge en blomma, men så tänkte jag att jag gör något eget. Jag snodde ihop ett slags skulptur av en sådan skruv som sitter i mina rapspressar, berättar Bengt.
Så var utmärkelsen ”Skruven” född.
I år var det dags för utdelning en fjärde ”Skruv”. Bakom den ligger en fantastisk historia.
– Den gick till vår kantor i Täby, Birgitta Samuelsson Fhager. Hon har nämligen fått mig att börja sjunga. Jag tycker det är otroligt hur en person kan få mig, som är 70 år, lära mig något nytt och förändra livet. Men det gjorde hon.
Det började med att Bengt och Birgitta en gång talade om TV-programmet Idol. De diskuterade om det skulle gå att genomföra i mindre skala i Täby.
”Men det behövs någon som ställer sig upp och sjunger då, sade kantorn”
– Då frågade hon mig. Först var jag givetvis mycket tveksam. Har aldrig sjungit. Jag är heller inte bra på att tala inför folk. Men jag tänkte att, andra kan ju och en del sjunger ju uselt i idol. Så jag tränade in ”Fattig bondräng” av George Riedel.
Det slutade med att Bengt stod upp och sjöng på en allsångskväll i Täbygården.
– Det gick bra och var riktigt roligt. Sedan dess har jag börjat sjunga in Youtube-videor som jag delar. Att en person får mig till det är väl värt en utmärkelse, menar Bengt.