Är du p(r)eppad?

Textstorlek:
Klarar du en kris? Är du en prepper eller en Sd (System dependent)?
Är du en prepper är du väl förberedd på en kommande kris medan en Sd-are är beroende av samhället för att överleva. Han har inte något att äta om affären håller stängt och saknar ljus och värme om elen försvinner.
Enligt preppers, som kan dom här sakerna, kan Apokalypsen komma när som helst. Det behöver inte vara jordens undergång, utan en global katastrof som innebär att en stor del av befolkningen dör, infrastrukturen kollapsar och länder och företag försvinner.
Vår svenska MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, verkar till viss del hålla med om att risken ökar. De rekommenderar numera att vi har beredskap hemma för en veckas överlevnad. Listan på vad som behövs finns enkelt att hitta på deras hemsida. De gör också riskanalyser med scenarier om vad som skulle kunna hända. Händelseförloppen är detaljerade, ganska intressant men lite kuslig läsning. Till exempel: Ett lerskred utspelar sig vid Älvängen utefter Göta älv, cirka 15 kilometer norr om Kungälv. Ett hundratal personer omkommer och flera hundra skadas, dessutom förorenas dricksvattnet vilket förorsakar stora belastningar i flera kommuner.
Flera exempel: En skolskjutning i en fiktiv stad i västra Skåne med 30 000 invånare. Ett större fartyg lastat med diesel havererar nära intaget till vattenverket i Järfälla. Och så vidare.
Men det är enstaka händelser som beskrivs, inte någon apokalyps. Eller som preppiesarna kallar det: TEOTWAWKI (The End Of The World As We Know It).På nätet finns otaliga sidor om hur man kan förbereda sig. I Los Angeles kan man köpa vatten på burk som håller i 50 år. Det är visst en storsäljare. 24 burkar kostar 399 kr. Om man är intresserad kan man också läsa någon av de många romaner som behandlar ämnet, till exempel Lars Wilderängs trilogi Stjärnklart, som i alla fall jag var tvungen att läsa till slut för att se om mänskligheten skulle överleva kollapsen som snabbt inträffade när all elektronik slutade fungera. På en av dessa preppers-sidor läste jag också om de tio fel som nybörjaren gör när apocalypsen inträffar. Här är några av dem:
Du har inget överlevnadsbibliotek. Du har inte heller lärt dig någonting utantill, exempelvis enkel sjukvård, vattenrening eller växtföljder i odlingen.
Du har mat som har gått ut i datum eftersom du glömt hålla rotation i förrådet. Du har dessutom mat för sex månader men bara vatten för två veckor.
Du har inga vitaminer och inga frön att plantera. Du har inte heller bössan och ammunitionen som du behöver för att kunna gå ut och skjuta middagen.
Undersökningar visar att varannan svensk faktiskt är orolig för vad som händer när elen slås ut. Om jag bodde i en storstad skulle jag också vara betydligt oroligare än vad jag är idag. De flesta preppers idag är också just stadsbor. De flesta är män och de har en välutrustad överlevnadsstuga i skogen. Det finns tillochmed en utbildning, Överlevnadskursen, som anordnas av Mora folkhögskola. Kursen är alltid full.
Titti Hansson