70 år sedan SMV började tillverka ”Husvagnsägg”

Textstorlek:

Redan 1922 grundade bröderna Gustav och Helmer Berglund, Berglunds Mekaniska Verkstad, som låg i ett Sörby i östra Örebro, som redan då hade börjat bebyggas av villor.
Inte förrän 1936 kom namnbytet till Sörby Mekaniska Verkstad, men än så länge fanns inga planer på husvagnstillverkning. Här gjordes nämligen allt möjligt annat, allt från staket till bagerimaskiner. Företaget finns kvar, men tillverkar inga nya husvagnar.

– Men faktum är att tillverkningen av bagerimaskiner fortsatte en bit in på 1960-talet. Och då hade SMV ändå flyttat till Marieberg, vilket gjordes 1960, säger Kent Nyström, mångårig anställd i företaget.

Namnet ändrades 1936 till Sörby Mekaniska Verkstad, och kan ha att göra med att Helmer Berglund då blev ensam ägare. Tidigare hade även brodern Gustav varit med i produktionen.

Nuvarande ägaren till SMV heter Henrik Karlsson, som köpte bolaget i slutet av 2016.

Platserna har skiftat genom åren, från Sörby, Marieberg, Aspholmen, Oskarsvägen till dagens lokaler i Norra Bro, sedan 1992.

– Jag bor här i Norra Bro och hade sedan länge haft ögonen på den här industrifastigheten på Pistolgatan. Men dåvarande ägaren till SMV, Raimo Tunsved, ville inte sälja den, upplyser Henrik.

Henrik hade då ett företag med grävmaskiner, som han fortfarande driver med några anställda.

– När så Raimo gick bort för några år sedan fick jag möjlighet att köpa industribyggnaden, men änkan ville sälja hela rörelsen, och på det sättet blev jag ägare till SMV.

Hon hade även hjälp vid försäljningen av Kent Nyström, som mångårig medarbetare till Raimo, och Kent har fortsatt att även stötta Henrik i rörelsen, vilket känns tryggt.

– Ja, det har varit mycket att sätta sig in i, även om jag fick en del erfarenhet då jag byggde mig en egen husbil för några år sedan, fortsätter Henrik.

Förutom Kent finns i företaget även Leif Örnéus som har stor erfarenhet av husvagnsreparationer, plus att ytterligare en anställd börjar den första februari.

Sedan 2010 tillverkas inga nya husvagnar i företaget, man utför bara reparationer.

– Men inte bara reparationer på husvagnar, utan även på husbilar och släp av olika slag.

– Vi får in försäkringsskadade fordon från alla försäkringsbolag, tillägger Henrik.

Att hantverket med att tillverka husvagnar försvann hos SMV för åtta år sedan kan tyckas vara sorgligt, men i den vevan pensionerades en tidigare trotjänare. Och att hitta skickliga husvagnstillverkare i dagens läge är inte lätt.

Men genom reparationer hålls ändå hantverket vid liv på ett sätt, och bland annat har man för en kunds räkning återskapat och restaurerat en SMV-husvagn av 1954 års modell.

Både Henrik, Kent och Leif Örnéus drar ut husvagnen från sitt garage. Det är en klassisk modell som går under det kultförklarade namnet ”Ägget”.

– Ungefär 300 timmars jobb har lagts ner på den, men nu är den i det närmaste klar, påtalar Kent.

– Ja, det enda som återstår är att finjustera inredningen, inflikar Leif.

I husvagnen finns plats för fyra sovande, men då är det inte så mycket mer utrymme kvar. Att jämföra med dagens ”långtradarhusvagnar” går ju inte, och det här handlar mycket om nostalgi.

Henrik äger dessutom en husbil, och det är i den han semestrar. Kent har ägt många husvagnar genom åren, men inte nu.

– Jag har nog gjort en 10 000 mil i husvagn, sedan jag började på SMV 1969.

– På den tiden hade vi inga återförsäljare utan vi åkte på Sverigeturné själva med husvagn och sålde. Vi kunde vara borta runt tio veckor i följd, upplyser Kent.

Sedan Henrik tog över SMV för drygt ett år sedan har han investerat mycket i företaget.

– Ett helt nytt tak har lagts och fasaden har blivit grön istället för röd. Alla höga träd runt byggnaden har avverkats och gården har asfalterats.

– Dessutom finns här ett helt nytt kontor och även i verkstadslokalen har flera ändringar gjorts. Bergvärme håller på att installeras.

Har ni haft tid att laga några husvagnar då?

– Ja, absolut. Men det har blivit långa dagar, säger han och ler.