Tema: Företag

Sten i Hovsta trappar ner till heltid

Textstorlek:

– Jag ska försöka komma ner till heltid på gamla dar, jag är ju trots allt pensionär, säger Sten Evaldsson.
Sedan 1996 har han drivit Maskintjänst i Hovsta. Affären kommer att finnas kvar, men det blir betydligt mer begränsade öppettider. Sten vill lägga mer energi på sin turbil som han använder för att bland annat leverera foder till hästgårdar med.

– Man kan ju säga att även firman tar pension. Det var 1953, för 65 år sedan som Nisse Johansson började sin firma genom att gå runt bland bönderna på Hamnplan med ett block under Hindersmässan för att ta upp beställningar på reservdelar och förnödenheter. På 1960-talet köptes huset som i dag är Maskintjänst i Hovsta in. Nisse lever fortfarande och bor i Hovsta.
– Rätt snart började Nisse med trädgårdsmaskiner. Men jordbruksförnödenheter, inomgårdsutrustning, reservdelar och liknande har alltid varit i fokus, berättar Sten.
– Jag tog över 1996. Jag ändrade på en del och började bland annat sälja hästutrustning och smådjursfoder.
Sedan ett par år är butiken till salu. Men den har varit svårsåld medger Sten.
– Det här har gått bra för mig. Men man är rädd för att ta över en så pass komplex verksamhet. Många har svårt att förstå att alla delar i sortimentet inte kan vara jättelönsamma. Det handlar om att tillhandahålla service, ett brett sortiment, då behåller man kunder i sluttampen.
Sten har beslutat sig för att fortsätta, men i begränsad skala.
– Det blir öppet tisdag, onsdag och torsdag, mellan 12 0och 17. Då kan jag ta det lite lugnare med min turbil. I dag kör jag ut på tur innan jag öppnar här alltså före klockan 10. Det blir stressigt.
Man kan alltså beställa varor via Sten, som han sedan kommer ut med till gården.
– Jag kör lite av varje. Reservdelar, inomgårdsutrustning. Men mest blir det foder och strö, inte minst till hästfolket. Många gillar att få hem lite större kvantiteter, utan behöva köra.
De senaste åren har det blivit svårare att konkurrera med hästutrustning, smådjursfoder och utrustning som utgör större delen av butikssortimentet.
– Ja. Ibland har jag kanske bara tre fyra sådan kunder här på en dag. Många säljer ju sådant här numera, inte minst vid de stora köpcentren. Kedjorna kan ofta hålla lägre priser. På det här sättet kan jag behålla mina trogna kunder som kommer hit och kan ta det lite lugnare i lastbilen.
Under Hindersmässan börjar Sten sälja ut de delar av sortimentet han ska sluta med.