Kinaparken i Bastedalen öppnar igen

Annika Olstedt, med sina erfarenheter som trädgårdsarkitekt, längtar nu efter att få sköta och driva den vackra Kinaparken.
Textstorlek:

Efter tre säsonger i malpåse kommer Kinaparken i Bastedalen att åter öppnas under våren.
En nya arrendator står beredd att arbeta för att den kinainspirerande parken ska återuppväckas för att ta emot besökare från när och fjärran.

Under de tre senaste säsongerna har Kinaparken intill Bastedalens herrgård varit stängd för besökare, men har under den tiden dock underhållits i förhoppningen att någon ny intressent skulle ta över.
Nu har det hoppet förvandlats till verklighet genom den nye arrendatorn, trädgårdsarkiteketen Annika Olstedt från Rosendal öster om Kårberg.
– Jag är glad över att parken, som är lite av mitt livsverk, nu åter ska öppnas genom Annika, säger Pia Stenströmer på Bastedalens herrgård som uppförde och utvecklade kinaparken till vad den är i dag.
Annika Olstedt i sin tur är glad över att ha fått förtroendet med att ta vid och fortsätta arbetet för att visa upp parken efter dess ursprungsidé.
– Som trädgårdsarkitekt ritar jag trädgårdar och ljussätter dem efter behov, men jag har aldrig själv drivit en park tidigare, förklarar Annika som tycker det är en spännande utmaning.
Hon har alltid varit intresserad av österländsk kultur, filosofi och hälsa.
– Trädgården kommer ganska snart in i sammanhanget när det just gäller hälsan. För mig är det viktigt att det fortsätter att vara en kinapark, och det är det som det ska bygga på, menar hon.
Nu går Annika och hoppas på gynnsamt väder för att kunna sätta igång arbetet med att putsa och förbereda en ny vår för parken.
– Jag ska inventera allt som finns och utifrån det rensa, klippa och beskära för att återställa parken i det fina skick den tidigare haft.
Annika har inledningsvis ett ettårskontrakt vilket är medvetet för att kunna känna sig för i allt det nya.
Men hon sneglar redan framåt med egna utvecklingsidéer i tankarna. En av dem är någon form av tillgänglighetsanpassning i delar av parken. Att göra hela parken tillgänglig för alla bedömmer hon som omöjligt, men att kunna komma in en liten bit för att uppleva atmosfären finns det lösningar på.
Hennes tidsplan är att kunna säsongsöppna redan på påskaftonen, men då inledningsvis enbart på helgerna.
Besökarna ska även kunna köpa med sig en fikakorg när de går ner i parken och en liten souvenirbutik med kinesiska inslag ingår också i Annikas plan.
Pia Stenströmer erbjuder dessutom från herrgården möjlighet till Bed and breakfast med boende av vandrarhemskaraktär eller lägenhetsalternativ.