Rondören på kåsören

Textstorlek:

Förra julens julbord gav en viss viktökning som jag trots vardagsmotion i form av cykling till och från jobbet inte lyckats helt och hållet fått ordning på. Jul är tiden för mat, matglädje och några tycker också att det är tiden för frosseri. Tidningarna svämmar över av recept på alla typer av mat. Traditionella rätter, alternativa rätter, efterrätter, godis och glögg i alla upptänkliga varianter och rätter som skall hjälpa dig att njuta, men ändå hjälpa dig att hålla vikten! Grisfötter, grönkål, ris a la Malta och knäck. Allt presenterat i fyrfärg och rekommenderat av de mest pålitliga tevekockar och b-kändisar.

Kåsören har fått en rondör och julbord hjälper inte till att slimma figuren. När man är i mitten av medelåldern har man ätit sig igenom ett och annat julbord. Kåsören har i olika julsammanhang ätit på de flesta av länets matställen med självrespekt som erbjuder julbord. Sällskapen har varierat från det lilla familjära till det större sällskapet på upp till femtio personer. Det är alltid en överraskning vilka som mer är på julbord kvällen ifråga. Har man riktig otur får man sitta i samma lokal som ett större gäng som grundat rejält innan och fortsätter dricka i ett allt mer högröstat och skränigt tempo där bordsskicket blir mer och mer tveksamt för varje tallrik som äts av julbordet.

Enligt ”Sunes jul” och pappa Rudolf är det viktigt att äta det som är dyrast på julbordet för att få riktig valuta för pengarna. Gravad lax, rökt lax, kokt lax, laxmousse och laxpate, det ekonomiska rådet ger pappa Rudolf alla som vill göra en bra affär vid julbordet. Kåsören har gått från att äta sig fullkomligt proppmätt vid varje julbord till att mer äta det som inte serveras på det egna julbordet hemmavid. Det är också så att kåsören försöker vara restriktiv och fokus ligger inte på kvantitet utan att mer jobba med kvalité. Enligt etiketten så handlar ett julbord om att hämta maten i rätt ordning och hämta sju olika gånger inklusive efterrätt. Där gör kåsören ett avsteg och jobbar med en kall och en varm tallrik samt efterrätt och en kopp kaffe. Till detta, ett gott och smakrikt julöl, och möjligtvis något för matsmältningen, gärna från ett av Sveriges sydligare landskap.

Det finns många favoriter på julbordet men jag tillhör skaran som är svag för ”dopp i grytan”. Fett och kolhydrater i en allt annat än nyttig kombination. En julrätt som kommit från traditionen att doppa torra brödskivor i skinkspad för att de överhuvudtaget skulle bli ätliga, samtidigt som ingenting från skinktillagningen skulle förfaras. Kåsören kan se framför sig ett bondkök för flera hundra år sedan där en brödskiva ramlat ner i skinkspadet av misstag och någon i familjen tagit en smakbit då inget i matväg fick slängas och en ny tradition var född. Läste att det vanligaste brödet att doppa är vörtbröd men även tunnbröd doppas i de norra delarna av Sverige. Några kryddar också skinkspadet med salvia. Tyvärr gillar kåsören också chokladmousse och det gäller att stå emot, men självkontrollen kan vara svag en julbordkväll.

Som ni märker finns det en hel del naturliga förklaringar till rondören hos kåsören.

Åke Johansson