Nu är nya kvinnohuset i Örebro invigt

Textstorlek:

Det är Sveriges modernaste och mest centrala.
Inget annat län har ett kvinnohus som är så modernt som det nyss invigda i Örebro.

 

 

–  Vi har byggt elva lägenheter. Både mindre och större. I några av dem kan man bo med tre barn, säger Britten Uhlin, en mycket glad ordförande i det som heter Kvinnohuset Örebro.

– Men vi har hela länet som upptagningsområde.

Det var verkligen en glädjens dag när huset kunde invigas, efter en ändå ganska snabb byggnation. På plats vid invigningsminglet fanns bland andra både veteraner från kvinnohusrörelsen liksom landshövdingen och Örebros ledande politiker.

Docenten i statskunskap, Gun Hedlund berättade om hur allt startade.

– Vi började 1980. Det som väckte oss var Karin Alfredssons bok ”Den man älskar den agar man”. Det blev ett starkt engagemang. Redan i första årsredovisningen kunde vi notera 2481 övernattningar. Kvinnohuset blev mycket respekterat redan från början.

– De våldsutsatta kvinnorna ska möta medsystrar som lyssnar och tror på deras berättelse, och har kunskap och förståelse.

På Kvinnohuset, som ligger där gamla brandstationen låg tidigare, mellan Fabriksgatan och Kyrkogårdsgatan, får utsatta kvinnor bo tre månader. Namnet blir Spruthuset, eftersom det var just det som den äldsta byggnaden tjänstgjorde som, från 1899 och långt framåt.

Sedan är tanken att kvinnorna ska flytta ut till egna boenden. Men eftersom det inte alltid är lätt att skaffa fram bostäder, så bor en del längre. Förra året var det 42 kvinnor som vid något tillfälle bodde i det tidigare Kvinnohuset.

Här är röster från invigningen.

Britten Uhlin, ordförande:

– Äntligen!!! Efter 35 år på Nygatan kan vi nu inviga här. Och tack vare Örebro kommun kan vi ha en fast personalgrupp. Underbart, stort – och jättespännande att nu få utveckla Kvinnohuset.

Landshövding Maria Larsson:

– På många sätt en vacker dag. Huset är en symbol för det goda samarbetet. Det här är en folkrörelse och när jag var minister hörde jag ofta Örebro nämnas som ett gott föredöme på det här området. Jag är stolt och rörd över arbetet här. Dessutom: Me Too-kampanjen skapar hopp för framtiden.

Kenneth Nilsson, kommunstyrelsens ordförande:

– Både en glädjens och sorgens dag. Glädjen förstår ni alla. Men sorg över att vi ska ha behov av ett sådant här hus. Är det klokt att män får bete sig så mot kvinnor? Nej!!! Nu hoppas jag Me Too-kampanjen kör in i kaklet.

Per-Åke Sörman, kommunalråd:

– Vi har ett stort engagemang från från rådhuset. Och det gäller alla partier. Örebro ligger i framkant i landet i de här frågorna.

– Vi har ett långsiktigt avtal och ansvar för Kvinnohuset. Vår kommun säkrar ekonomiskt åtta platser i Sveriges centralaste och modernaste kvinnohus. Men vi ser gärna att hela länet är med.

Lennart Bondesson, kommunalråd:

– Fantastiskt roligt att få inviga det här efterlängtade huset. Stort, för de kvinnor som berörs. Örebro, och länet, ligger absolut i framkant här.

Karolina Wallström, kommunalråd i opposition:

– Vi ska vara stolta Stolta över vad vi gör för välfärden. Dessvärre tror jag sådana här insatser behövs för evigt. Maktmissbruk över kvinnor försvinner aldrig.

– Jag tror också att hedersvåldet kommer att öka. Och de kvinnorna har nästan inga att vända sig till. Men här kan även de få en fristad.

Stig Ekström, byggherre:

– Ett fint hus som jag är nöjd med. Vi har byggt den nyare delen i trä. Det har gått snabbt och bra.