Gulaste katten till jul

En populär katt till jul
Textstorlek:

Inte undra på att saffranet är dyrt och att butikerna håller det stöldskyddat framme vid kassan. Det krävs 100000 till 150000 krokusar för att få fram ett kilo saffran.

Lussebrödet, eller rättare sagt lussekatterna, har en lång historia. De kallas omväxlande för lussebulle, lussekuse, gullvagn, julvagn, julkors, saffranskuse eller julkuse. Just lussekatten är en bulle, baserad på vete, gulfärgad av saffran.

Den enklaste tolkningen är att lussekattseden dök upp i Tyskland på 1600-talet. Den onde, djävulen, gav i skepnad av en katt barnen stryk. Däremot delade Jesus, gestaltad som ett barn, ut bullar till småttingarna. För att hålla den onde borta så färgades lussebullarna med gul saffranskrydda.

Där finns också förklaringen till att lussekatterna i Västsverige förr kallades för dövels- eller dyvelkatter.

Det finns även tolkningar av att ordet lusse, i lussekatt, härstammar från Lucifer, som var ett annat ord för den onde. Å andra sidan menar folklivstolkare att det är en missuppfattning. Ordet ljus heter på latin lux. Det finns en likhet där mellan genitivformen lucis, som kan misstolkas som Lucifer.

Som ni ser är historien lite oklar. Andra tolkningar pekar på att ordet kommer från en urgammal svensk och nordisk tradition där man firade lussebruden. Lusse skulle i det fallet tveklöst syfta på ”den ljuse”, på fornnordiska. En hårddragen tolkning är att lussebrud syftar på Frös fru.

Allt detta hade syftningar på ljuset, det ljus som började komma tillbaka efter vintersolståndet.

Saffran då? Varifrån kommer det? Svaret är att saffran har odlats i över 4000 år. Och det finns belägg för att det användes för medicinskt bruk och sades kunna bota omkring 90 sjukdomar. Saffran ansågs av Kleopatra vara afroditiskt. På fresker från antikens Egypten framgår det att de prostituerade använde saffran som parfym.

Det är hur som helst den dyrbaraste av alla kryddor. Det krävs 100000 till 150000 krokusar för att få fram ett kilo färdigt saffran. Allt måste plockas och rensas för hand.

Växten hör från början hemma i Mellanöstern. Men den kom med tiden även till Indien och Kina. Buddistmunkarna färgar för övrigt sina dräkter i saffran.

Men åter till den gula färgen på lussebrödet. Huvudbudskapet är alltså att lussebullarna gjordes gula för att hålla den ljusskygge Lucifer borta. Den onde, som kom förklädd till katt, möttes av Frälsaren som delade ut ljust bröd.

Nu är ju lussekatterna inte vita utan gula. Och saffran är helt enkelt gult, inte vitt. Men gyllengult, vilket passar väl in den folkloristiska tolkningen.

Fakta: Mitt kök, Wkipedia, Nordiska museet, Örebro läns museum.