En bejublad återträff

Idol-Chris gjorde förstås succé på hemmaplan också. Här med sin publik som kuliss i Lindesberg Arena. Foto: Göran Lindhé
Textstorlek:

Så då var han tillbaka i hemstaden, nu som vinnare av tv 4:s Idol. Och som han mottogs, med klang och jubel, av Lindesbergspubliken. Chris Kläfford, som gjorde en ”Martin Almgren”.

Historien går igen ibland, och det kan man verkligen säga om begreppet Idol och Lindesberg. Vad var oddset för att två nästan identiskt likadana musikaliska yngre herrar i 30-årsåldern skulle vinna varsin Idol-final, med bara två års mellanrum?
– Jag vet inte vad det är, sade landshövding Maria Larsson vid hyllningsceremonin. Är det vattnet här i Lindesberg eller är det luften? Nej, jag tror jag vet. Det är människorna, som låter sina invånare lyckas.
Irja Gustavsson, kommunstyrelsens ordförande, hyllade också Lindesbergsborna.
– Jag kan tänka mig att många lindesbergare nu fasar över den kommande telefonräkningen, efter allt ringande.
Men vad gör man inte för sina idoler? Likadant var det ju för två år sedan. Och Länsposten har redan börjat förbereda sig för presskonferensen 2019, och är nyfiken på vad Idolen heter då.
För det var presskonferens innan Chris och hans kompisar Hanna och Gabriel skulle upp på scenen. Då fick Länsposten chans att ställa några frågor.
Varifrån har du fått din musikalitet?
– Jaså, jag trodde du skulle fråga varifrån jag fått mitt skägg, sade en skrattande Chris, samtidigt som Hanna föreslog Buttericks. Min morfar spelade munspel och morsan spelade piano, men jag är den ende som sjungit. Dock utan att ha tagit lektioner, jag är egenlärd.
Är det något speciellt lovord från juryn som värmer hjärtat?
– Det var väl när Anders Bagges sa att jag var en av de bästa sångarna på fem decennier. Det smäller högt.
Chris tyckte det var otroligt skönt att få uppträda på hemmaplan igen, och nu som vinnare. ”Tacksamt” som han uttryckte det. Men det var första gången för Hanna och Gabriel i Lindesberg.
– Jättebra intryck, sade Hanna. Alla verkar så himla varma och engagerade här. Allt är så familjärt.
– Ja, man känner sig välkommen, fyllde Gabriel i.
Hanna och Gabriel, hur skulle ni vilja beskriva Chris?
– Han är som Lindesberg i en person, familjär. Han är väldigt omtänksam, rolig och gullig. Sedan är han ju en fantastisk sångare och artist också, tyckte Hanna.
– Och samtidigt väldigt ödmjuk, tillade Gabriel.
Chris, hur många gånger hade du sökt till Idol innan i år?
– Jag sökte själv 2010 och 2011, men gick inte vidare. Sedan 2015 anmälde min sambo mig till den här ”onlinebiljetten”, då de valde mellan mig och en annan kille.
Hur kunde Anders Bagge missa dig 2010?
– Jag vet inte, det får du väl fråga honom, sade Chris och skrattade till.
Var det inför Idol du drog ihop namnet från Christoffer till Chris?
– Jag har blivit kallad Chris även innan, men däremot släktnamnet Kläfford har jag tagit in på senare tid. Min mamma ville inte att vi skulle heta det när vi tre bröder föddes. Det är ett mellannamn. Men jag tog det självmant, för jag tycker det låter så fint, och det är inte många som heter det heller.
Vilka är era favoritgenrer inom musiken?
G: Jag gillar mest att sjunga rhytm & blues och pop.
H: För mig är det popsoul.
C: Alla vi tre har väl lite soul och själ i våran musik. Personligen gillar jag ganska små, sköra och vackra grejer, samtidigt som jag också tycker om stora och dramatiska saker.
Trion ska turnera tillsammans till och med en bit in på nya året. Då har de även avverkat Hanna och Gabriels hemkommuner, plus flera andra ställen.
Innan konserten började träffade jag även Martin Almgren, 2015 års Idolvinnare.
Hur skulle du vilja beskriva Chris Kläffords karriär?
– Han är en hårt slitande trubadur, som äntligen har lyckats.
Det blev alltså fjärde gången gillt för Chris i Idol, vilket visar att man aldrig ska ge upp.
Kände du honom sedan tidigare?
– Oh ja, vi har känt varandra sedan gammalt. Vi har även spelat ihop, men då off-record.
Hanna Ferm och Gabriel Cancela drog igång idolshowen med två låtar var, innan Chris intog scenen. Bland åhörarna fanns även landshövding Maria Larsson.
Hur skulle du vilja beskriva Chris som artist?
– Jag tycker faktiskt han är en världsstjärna. Han har verkligen en röst som berör, som bryter sig igenom och som stannar kvar länge.
Det kunde publiken instämma i, särskilt när Chris avslutade med stämningsfulla ”Take me to the church” och ”Imagine”.