Centerkvinnor 70-årsjubilerade

Inger Hellqvist, Brita Olsson, Ulla Eriksson, Britta Hammarbacken, och Solveig Eriksson, samtliga, utom lille Ådi i knäet på Inger, har varit ordförande i Hallsbergs Centerkvinnor.
Textstorlek:

HALLSBERG. I måndags eftermiddag höll centerkvinnorna i Hallsberg sin traditionella julfest. Årets fest blev något extra, eftersom man även firade 70-årsjubileum. Inte mindre än fem gamla ordföranden var på plats. En av dem dessutom dotter till avdelningens allra första ordförande.

Det blev trångt och gemytligt i vardagsrummet hemma hos Inger Hellqvist när centerkvinnorna samlades för att fira jubileum, äta julmat och prata minnen. Många har varit medlemmar länge och känner varandra sedan decennier. Inger är sedan 2015 ordförande.

Centerkvinnorna genomgick för några år sedan samma resa som partiet. I en omorganisation skulle lokalavdelningarna tas bort. Man skulle organisera arbetet i kretsarna istället.

– Vi tillhörde de som var lite obstinata och vägrade det, berättar Britta Hammarbacken.

Britta har varit ordförande för avdelningen, men är kanske för de flesta länsbor mer känd som riksdagsman. Hon satt i riksdagen mellan 1976 och 1988.

– Vi ansåg att lokalavdelningen har en enormt viktig funktion att fylla, dels som ett öra mot marken, en kontaktyta lokalt, men också viktig socialt för oss medlemmar. Vi hörde oss för om man inte kunde gå en annan väg och bli kvar som avdelning. Det blev vi. Det finns fler avdelningar som valt att vara kvar, men många har tyvärr försvunnit.

Hallsberg Centerkvinnoavdelning grundades 1947. Då hette organisationen Svenska Landsbygdens Kvinnoförbund, SLKF.

Ulla Eriksson, från Sörby, när det som brukar kallas Hallsbergs kyrkby, själva ursprungs-Hallsberg, var inte med när man bildades. Det var däremot hennes mamma Valborg Blom.

– Det var hemma i vårt hus i Sörby avdelningen bildades. Det var inte riktigt så lätt att åka några längre sträckor på den tiden. Vi gick mellan stugorna i grannskapet, eller åkte cykel till mötena. Vid den tid när SLKF.-avdelningen bildades i Sörby pågick en av de viktiga kamper organisationen utkämpat, den om kvinnors rätt att prästvigas. 1958 nåddes målet då den första kvinnan i landet prästvigdes. Det som i dag är centerkvinnorna hade en viktig del den politiska arbetet inför den förändringen.

Centerkvinnorna har en traditionell koppling till Svenska kyrkan. En verksamhet har varit att smycka kyrkan inför firandet av tacksägelsedagen och sedan bjuda på kyrkkaffe och ordna försäljning för insamling till välgörande ändamål.

– Numera gör vi inte det längre, vi kände helt enkelt att vi blivit för gamla. Men under de år vi gjort det har vi säkerligen samlat in över 100 000 till exempelvis världens barn, berättar Britta Hammarbacken och Brita Ohlsson.

Det är dock en annan aktivitet som Britta menar kanske gör att Centerkvinnorna i Hallsberg sticker ut lite.

– Vi brinner för kvinnligt företagande. Vi har under många år uppmärksammat kvinnliga företag, genom att helt enkelt göra studiebesök. Allt från hårfrisörskor till de som förädlar och säljer mat hemma på gården. Det har säkerligen blivit ett 30-tal besök hos kvinnliga företagare genom åren, de allra flesta här i Hallsbergs kommun, fortsätter Britta Hammarbacken.

– Företagsbesöken har till stor del ordnats genom medlemmarnas egna kontaktnät. Det finns många företagare bland oss och vårt kontaktnät, säger hon.

Numera är allt arbete i avdelningen organiserat i fyra arbetsgrupper.

– En grupp i taget tar tag i, planerar och genomför våra aktiviteter. Det fungerar jättebra. På det sättet blir fler engagerade och det blir inte alltid samma personer i styrelse som gör allt arbetet. Alla blir så att säga delaktiga.

Ett problem, som för så många centerkvinno-avdelningar, är medelåldern.

– Vi är pigga och har trevligt, men vi har hög medelålder. Det går bra, men vad händer med avdelningen när vi är borta?

Avdelningen har i dag 26 medlemmar. Det är någon aktivitet, där man träffas, minst en gång i månaden, året runt.