Carin har skapat en byggnadsvårdsutställning

Textstorlek:

Carin Moberg hade en idé att åskådliggöra olika hustyper i länet. Att visa upp färgsättningar och material som använts till dessa byggnader. Idén har blivit verklighet under året och nu till helgens julmarknad kan många få tillfälle att beskåda utställningen.

Sedan många år driver Carin Moberg och Leif Eriksson butiken Ovolin i Karlslund, strax utanför Örebro. Här har de blivit närmast experter på färg och byggnadsvård.

Det är till och med så att Erika Åberg, från tv:s ”Det sitter i väggarna” som vi skrev om i förra veckan, har kontaktat dem.

– Det var i ett program under förra året som de använde våran färgsnurra i sändningen. Det var ju extra kul, säger Carin.

Utställningen ”Närke i traditionella kulörer” hålls öppen under Ovolins ordinarie öppettider och till helgens julmarknad händer extra festliga saker.

– Då kommer tomtefar och tomtemor att bjuda på glögg och lacka julklapparna som inhandlas.

I själva verket är det Carins egna föräldrar som påtar sig denna roll, plus hennes yngsta son, som också drar på sig tomtekläder. De förgyller omgivningarna kring den intressanta utställningen om byggnadsvård.

Nu är det förvisso inte Carin själv som skapat utställningen i magasinet Bensalen.

– Nej, men jag har stått för idé, utformning och färgsättning. Annars har Martin Nilsson på företaget Kulturmärkt K legat bakom det mesta, plus hjälp av min man Leif, Kajsa Kavat snickeri och Svante Kennerberg.

Det är många som beställer färg av Ovolin, och under tiden som denna blandas kan kunden gå in hit och titta, istället för att sitta och vänta i butiken.

Här får besökaren se prov på hur traditionellt målade fasader kan och kunde se ut. Det är kulisser av hus från fyra tidsepoker, en Backstuga från 1790, en Bergsmansgård från mitten av 1800-talet, en Närkestuga från samma sekel och ett hus från skiftet 1800/1900.

– Många har uppskattat mina små uppdiktade berättelser till varje hus, som man kan läsa intill.

Det är en upplysande och lärorik presentation och man får bland annat reda på att uthus- och ladugårdstak av vass eller råghalm var väldigt vanligt i Närke förr i tiden.