Björnhammar töms igen

Hatazeh Rahimi provar att baka pepparkakor i Björnhammar. Foto: Henrik Östensson
Textstorlek:

BJÖRNHAMMAR. Tidigt i höstas kunde vi berätta om att det mer eller mindre öde samhället Björnhammar åter befolkats av ett hundratal flyktingar. Nu i december kom beslutet att alla boende skulle flyttas till andra boenden, innan sista december. När Länsposten var på besök nu i helgen visste många fortfarande inte vart de skulle bli förflyttade.

– Det är bra här i Björnhammar. Problemet är att vi blir lite isolerade. Det går inga bussar härifrån, ska man exempelvis till sjukhuset tar det mycket lång tid, berättar Pricilla Ahmad som emigrerade till Sverige från Sydafrika i september med sin familj.

Pricilla berättar att hon och familjen blivit hänvisade en lägenhet i Pålsboda, en tvårummare. De är fem personer i familjen.

– Pålsboda är jättebra. Där finns affär, skola och doktor på gångavstånd. Men det blir jättetrångt med en tvåa. Här har vi ett helt hus.
Hatazeh Rahimi från Afghnaistan vet i dagsläget inte vart familjen kommer att bli förflyttad.
– Vi ska flytta, innan nyår. Jag hoppas att det blir i närheten. Jag har plats på Alléskolan i Hallsberg där jag läser förberedande svenska. Jag vill väldigt gärna gå kvar där.
Hatazeh trivs också i Björnhammar, men tycker också det är mycket svårt med kommunikationer.
– Varje gång man ska någonstans blir det en utmaning.
Hatazeh tillhör de som kom till Sverige hösten 2015. Hon pratar redan i princip flytande svenska. Hon bor i Björnhammar med sin far, mor och syskon.
VI besökte Björnhammar i samband med att Haddebo syförening ordnade pepparkaksbak i ett av de gamla husen.
– Jag har smakat pepparkakor, de är goda, sa Hatazeh och kavlade för glatta livet.
– Även om jag inte bakat pepparkakor är jag rätt van att baka, sa hon.
Efterhand som pepparkakslukten sprider sig i huset dyker fler boende upp. Värmen fungerar så där, men det blir snart rätt trångt, så det gör inte så mycket. Flera kvinnor har med sig egna bakverk.
– Det är klart att det varit bra här. Särskilt för de yngre barnen som haft roligt och lekt tillsammans, säger en av kvinnorna. Det svåraste är nog att vi måste flytta med så kort varsel. Men många av oss är rätt vana vid det, säger hon.
– Det skulle ju varit invigning i det här huset, som ställt i ordning av Björnhammars kulturförening och Studieförbundet vuxenskolan. Men så blir det inte nu när folk måste flytta härifrån, sa Birgitta Eriksson, en av de från Haddebo syförening som engagerat sig för att hjälpa flyktingarna att komma till rätta.