Advent på slottet

Textstorlek:

ÖREBRO/LÄNET Det var folkligt och festligt på slottets öppna hus när landshövdingen med make tog emot länsborna dagen före första advent.

Oj, vilket stort intresse. Kön ringlade sig från yttre borggården, in genom portvalvet och hela den långa trappan upp till residensvåningen, där Maria Larsson med make Gunnar tog emot länsborna inför advent.

– Välkomna, välkomna, välkomna… Landshövdingen hade fullt upp med att ta alla besökare i hand och hälsa välkomna in i slottsgemaken.

– Passa på också att se vår konstutställning där Siv Engström ställer ut.

Olika hövdingar har olika traditioner. Nyårsuppvaktningen var en tradition som gällde under rätt många år. Men Maria Larsson bjuder istället in till advent.

En glad och välkomnande Maria Larsson stod i dörren till stora festvåningen och hälsade välkommen till kaffe, lussebröd, pepparkakor och mingel.

Som vanligt fanns det också en chans för besökarna att se sig omkring och inspektera såväl kungaparets sovrum som tre-fyra praktsalar, som ligger i fil.

Och barnen fick även träffa tomten och skriva önskelista. Bakom tomteskägget dolde sig en tidigare presstalesman hos polisen vid namn Gunnarsson, tillika jägaras talesman.

Barnen satt i slottsköket och ritade medan föräldrarna fikade en våning upp där granen stod klädd och serveringsbordet var dukat med tomterött och saffransgult.

Flott på slott, skulle man kunna säga. Eller: Adventsfest med mången fikagäst.