Bokstäver och siffror

Textstorlek:

Örebro läns fordonsflotta var länge synonymt med bokstaven T. Mellan 1907 och 1973 stod det T före siffrorna på alla bilars registreringsskyltar från Örebro län om bilägaren var hemmahörande i länet. Efterhand som fordonen blev fler övergav bilregistret systemet och införde det system vi har idag i form av tre bokstäver och tre siffror. Inte bara alla fordon var T-märkta utan även flera aktiviteter som arrangerades i länets regi. Rent T-län var en kampanj som fanns i min ungdom. Det blev till att ut och städa vägkanter från skräp och påsar och annat som fastnat längs vägarna istället för att gå på lektioner under en intensiv vårvecka. Ett tidigt miljöinitiativ i sjuttiotalets Sverige som det kanske är dags för igen, för att få oss att vakna upp vad gäller våra resurser på den här planeten.

   När jag och mina föräldrar var ute på vägarna var det alltid ett tidsfördriv att leta bilar med andra bokstäver än T för att få tiden att gå. Det infann sig en viss exotisk känsla när vår bil mötte andra bilar som kom från andra län med exotiska bokstäver som BD från Norrbotten eller AC från Västerbotten. Vi tävlade om att se vilken av oss i bilen som kunde koppla ihop rätt bokstav med rätt län och på så vis blev det en geografilektion varje gång vi tog ut bilen på en längre tur. Vilket i och för sig inte var speciellt ofta för en lantbrukarfamilj.

Nu har jag läst att det system av bokstäver och siffror på registreringsskyltarna är på väg att ta slut i tillgängliga kombinationer. Kanske vi återigen kan få tillbaka länsbokstaven framför siffrorna igen som visar vår geografiska tillhörighet.

Något annat som är på väg bort som visar på i vilken landsända vi hör hemma i är riktnumren. De finns visserligen kvar men allt fler familjer tar bort den fasta telefonlinjen och nöjer sig med ett mobilnummer per person i varje hushåll. Många har till och med två telefoner, en jobbmobil och en privat mobil. Telefonen är idag så mycket mer än en pryl att ringa med, det är kanske det vi gör minst med telefonen. Mobilnumren är definitivt ingen geografisk markör utan det är olika sifferkombinationer utifrån telefonoperatörer och vad post och telestyrelsen tilldelat dem för nummerkombinationer. Men jag tror nog vi kommer att fortsätta lite nedlåtande kalla stockholmare för nollåttor länge än. Det är inget riktnummer längre utan står för en personlighetstyp hos många från huvudstaden. Jag går inte närmare in i detalj vad det står för då jag har många vänner från nollåttaområdet. Känslan är i alla fall att det är höga siffror som vi fått i mobiltelefonnumren. När jag för en tid sedan tog ner familjens gamla telefon med nummerskiva så började det nästa ryka om telefonen då nummerskivan gick varm när man slagit alla nior, åttor och sjuor.

Vad som i framtiden skall vara geografiska markörer när vi tappar våra länsbokstäver på bilarna och när riktnumren mer eller mindre försvunnit är det nog ingen som vet egentligen. Vilket personlighetsdrag som är typiskt för en T-innevånare vet ingen och inte kallas vi för en 019are heller.