Biblioteket är nu klart

Trina Rahmatollah med sina barn i blå jackor Asma 4 år och Madina 9 år. Madinas kompis Bayan Hmidan är också 9 år. Till vänster bibliotekarie Elisabet Staaf. Foto: Göran Lindhé
Textstorlek:

Biblioteket i Frövi är återigen öppnat, efter att ha varit stängt sedan i våras. Den första veckan har både antalet utlån och besökare varit mer än det dubbla mot normalt.

De tre huskropparna i kvarteret där Frövi bibliotek har legat har genomgått en större restaurering. De tidigare tegelförsedda 60-talshusen har nu blivit plåtbeklädda.
– Vi har nyligen öppnat igen, efter att tillfälligt ha varit i Folkets Hus i flera månader, säger bibliotekarie Elisabet Staaf.
Hon och Inga-Britt Åhlund ansvarar för en och en halv dag var under veckorna. Biblioteket är öppet tisdag till torsdag varje vecka.
– Övriga tiden är vi i Lindesbergs bibliotek, där vi är stationerade.
Lindesbergs bibliotek har filialer både i Storå, Fellingsbro och i Frövi, plus Bokbussen.
Trina Rahmatollah sitter och fyller i en pappersenkät. Med sig har hon sina två barn, Asma och Madina, plus Madinas kompis Bayan.
– Det är jättebra att man också kan spela spel här, säger barnen.
Asma sitter och spelar vid en dator.
– Dessutom har vi fått en sökdator hit, vilket vi inte haft förut, upplyser Elisabet.
Det är främst barnavdelningen som blivit större och där finns också plats för några mjuka sittsäckar.
Blir det sagoläsning här?
– Kanske det, Kristina Blom Schäfer som är barnbibliotekarie på Lindesbergs bibliotek ansvarar för klassbesök och sagostunder.
Elisabet visar runt och är glad för att bibliotekets yta blivit nästan fördubblad. Det har även utlåningsstatistiken. En läshörna med många olika tidskrifter har även installerats.
– Däremot har vi tyvärr bara två dagstidningar, men det är en kostnadsfråga. I huvudbiblioteket i Lindesberg har vi desto fler. Via hemsidan kan man även nå många dagstidningar från hela världen via databasen Pressreader, säger Elisabet Staaf.
Längst bort finns deckaravdelningen, något som alltid är väldigt populärt.
Elisabet passar på att hjälpa Berit Björling, som frågar efter deckare på en författares originalspråk engelska.
– Man får ut så mycket mer av originalspråket, säger hon.
Berit är ofta på Frövi bibliotek och lånar. Hon föredrar engelska deckarförfattare, men denna gång fastnar hon för Elizabeth George, en amerikansk författarinna.
Många deckare är riktiga tegelstenar.
– Det kan bli tungt att hålla i boken när man ligger och läser. Och man vill ju inte få boken i huvudet, när man dåsar till.
Inga-Britt Åhlund står i utlåningsdisken. Där står Elvy Andersson och lånar böcker.
– Det var länge sedan jag lånade här, och jag såg att utlåningskortet till och med gått ut. Men nu vill man ju besöka det nya biblioteket och se hur fint allt blivit.
Enkäten om de olika biblioteken i Lindesbergs kommun kan nås på nätet på bergslagsbibblan.se. Senast den 30 november vill man ha in svaren.
Den officiella invigningen av Frövi bibliotek är ännu inte fastlagd, men kommer så småningom.