Barbros visor och Holgers miljoner

Textstorlek:
LEKEBERG. Den 19 november är det 25 år sedan Holger Nilsson i Luggavi avled. Hans förmögenhet på 30 miljoner kronor fick 271 bybor i Kräcklinge ärva. Den lilla jordbruksbyn i Västernärke blev över en natt förstasidesnyhet i tidningar i hela Sverige. ”Kräcklinge blir Sveriges rikaste by”, skrev kvällstidningarna. Arvet blev ett oväntat riskkapital i bygden. Några startade företag, andra vågade förverkliga studiedrömmar. Några investerade i jordbruket eller i resor.
På söndag den 19 november ordnar Kräcklingebygdens vänner ett Öppet hus klockan 14.00 med rubriken ”Barbros visor och Holgers miljoner”. I arrangemanget ingår dels en konsert med Barbro Hörbergs visor. För det svarar musikerna Anders Ekstrand, Kräcklinge och sångerskan Eva Gisslén-Ståhl.
Den andra delen i programmet är en utställning om miljonarvet efter Holger Nilsson. Den bygger på de tidningsartiklar som Marianne Henrysson har samlat. Det blir kaffe med hembakat.