Äldreboende vann arkitekturpris

Textstorlek:

Igår, tisdag den 28 november, hölls arkitekturgalan i Stockholm. Vårdboendet Trädgårdarna på Boglundsängen i Örebro vann första pris i kategorin årets bostad. 

– Roligt för både oss i personalen och de boende. Det är en fin miljö här sa enhetschef, Kristin Lundgren.

 

Boendet som invigdes för 14 månader sedan har en speciell arkitektur med mycket trä, ett inbyggt växthus och som namnet antyder, inbyggda trädgårdar. Man verkar hela tiden gå nära ett fönster. Fönstren sitter dessutom på olika nivåer. För att passa även de som sitter. När man kommer in möts man av en fontän och en stor kristallkrona.

– Jag var en av de första som flyttade in, det kunde inte vara bättre. Jag trivs här, sa Evy Rydén.

Evy var också den som fick ta emot prisplaketten, inte på galan, men väl ur kommunalrådet Per-Åke Sörmans hand. Han var nämligen på galan och tog emot priset.

– Jag utlovade tårtkalas, när jag skulle komma hem med priset, så blev det, sa Sörman.

Boendet är resultatet av ett beslut 2011.

– Det var vi i centerpartiet, då med min företrädare Rasmus Persson i spetsen, som tillsammans med socialdemokraterna och Kristdemokraterna tog beslutet, det blev ju bra, fortsatte Sörman.

Satsningen var lite vågad så till vida att kommunen utlyste en arkitekttävling när det skulle byggas ett nytt vårdboende, äldreboende.

Det bor i dag 56 personer på boendet.

– Vi är ungefär 50 i personalen. Om bara några dagar tar vi emot nycklarna för ytterligare 25 lägenheter.

Årets bostad var en av ni kategorier som det delades ut pris i på arkitekturgalan.  Trädgårdarna var också nominerad till det prestigefyllda Kasper Sahlin-priset. Det gick dock till ett museum i Lund.