Snoppbilderna är det gemensamma

Textstorlek:

Historien om Martin Timell rullar vidare, synd för honom men bra för mig för då hinner jag skriva en krönika om fenomenet #metoo. Det rullar upp historier, den ena värre än den andra. Det började med Anders Borg redan innan #metoo men uppståndelsen kring honom la sig ganska snart. Men sen….

Anklagelserna och anmälningarna duggar tätare för var dag. Nu blir Martin Timell polisanmäld av tjejen han trakasserade 2008. Fler och fler går ut och vittnar om hur han styrt sina program med rena skräckväldet. Om bara hälften är sant är han en riktig skitstövel.

Lasse Kroner, Fredrik Virtanen, tre fotbollsspelare i landslaget och en komiker som av många namnges som Soran Ismail… namnen duggar tätt på kändisar som anklagas. Huruvida det är sant eller inte får framtiden utvisa i de fall där anklagelserna lett till polisanmälan. De övriga får stå ut med den negativa pressen. Många anklagar media för det man kallar för ”drev”. Men här ställer jag mig lite frågande. Vad hjälper det att kvällstidningar och TV säger ”den kända programledaren” eller ”mediaprofilen” när man bara behöver skriva Vem? på Google så får man svar. Det blir sannolikt fel ibland, men jag tror nog att det ligger något i talesättet ”ingen rök utan eld” i de fall som de stora tidningarna och tv tar upp. De vill inte heller bli anmälda för brott, deras verksamhet styrs också av lagar.

Gemensamt för dessa häruppe (utom Anders Borg) är att de tydligen skickat snoppbilder. Jag blir helt förundrad. Jag har gjort en liten undersökning bland mina manliga vänner som lyder: Hur många snoppbilder har du skickat? och inte någon har svarat med ett antal. Nu tror jag faktiskt inte de skulle ha svarat ja även om det vore sant, så vitsen med frågan var väl noll. Men jag undrar verkligen hur vanligt det är och hur man ens kan komma på tanken? Alla kommer väl ihåg någon från ungdomen som hade rykte om sig att blotta sig och hade man otur/tur fick man se dom. Jag kommer ihåg en gubbe som stod utanför tivolit på Noramarken. Det här med att skicka bilder måste väl vara en modern variant av samma syndrom och jag kunde inte drömma om att det var så vanligt. Tänk så vilseledda de karlar är som tror att vi kvinnor tycker om att se deras snoppar på bild. Att dessutom kändisar vågar göra det övergår mitt förstånd. Bilderna finns ju kvar i telefonen som bevis.

Nästa sak jag förundras över är varför vi blir så upprörda. ”Martin Timell!?” utropar vi med största förvåning. Jag tror det har med att göra vårt behov av förebilder. Anders Borg var en erkänt duktig finansminister, ett jobb som måste vara en av de svåraste i regeringen. Martin Timell var näst Ernst våran största manliga idol i tv, rolig och duktig. Fotbollsspelare i landslaget ska inte hålla på och skicka snuskbilder, de ska representera Sverige i världen på ett värdigt sätt. En journalist på Sveriges största kvällstidning som skriver krönikor om jämställdhet ska sannerligen inte misstänkas för våldtäkter. De var våra förebilder på ett eller annat sätt och vi är besvikna.

Titti Hansson