Vecka med aktiviteter

Ett regnigt Stortorget tog emot besökarna som lyssnade på Per-Åke Sörmans invigningstal till Seniorfestivalen i måndags. Foto: Göran Lindhé
Textstorlek:

ÖREBRO Seniorfestivalen inleddes i måndags, bland annat med tal av Per-Åke Sörman, kommunalråd för Centerpartiet. På lördag blir det stor final på Conventum Arena, där bland andra Länsposten kommer stå och dela ut tidningar.

Veckan har varit fullspäckad av evenemang, och mer blir det. I samband med invigningen kunde man på Stortorget även lyssna till folkorkestern Lyran, som nästa år fyller 90 år.

Där framträdde också rockkören Grand Rockers, som dock inte är fullt lika gammal som Lyran. År 2012 startade man och två år senare tillkom körledaren Viveca Elliot.

Initiativtagare var Birgitta Wallbom och hennes intentioner var en kör för dagens seniorer, rockmusikens generation som upplevde Elvis-tidens första år.

Rockkören träffas i Studieförbundet Vuxenskolans regi och presenterade förutom rock´n roll- klassiker även finstämda ballader och hårdrock.

På Stora Hotellet fortsatte invigningsdagen med underhållning av annat slag, nämligen trubaduren Håkan Isacsson.

Det har varit sittdans, tipspromenader och musikkryss med allsång. Dessutom filmförevisning på Roxy. Bland annat den speciella italienska långfilmen ”Vad döljer du för mig?”, med ett annorlunda experiment med mobiltelefoner.

Den visades igår och idag följer filmen ”Souvenir” om en bortglömd fiktiv stjärna som kom tvåa i schlager-EM efter Abba.

Idag torsdag arrangeras också föreläsningar och seminarier om att förhindra fallolyckor. Detta var ju tyvärr aktuellt i helgen, då folkvettsexperten Magdalena Ribbing ramlade så illa att hon så småningom avled på sjukhuset.

På Tegelbruket kan man förutom föreläsningar om fallolyckor även välja att lyssna på teman om munhälsa och koll på läkemedel.

Resor både har anordnats och kommer att arrangeras. En tur till glasbruket i Rejmyre gjordes i tisdags och idag sker en annan Östergötlandsresa, till Motala Motormuseum. En annan tur går till Karlstad och Sandgrund för att bese Lars Lerins konst.

I morgon kan man följa med på en guidad tur med Lagerbjelke ut på Hjälmaren. Avresa klockan 10 från Hamnplan.

Idag mellan klockan 13.30 och 14.30 kan man lyssna på föreläsningen ”Porträttfynd rena guldgruvan” på Storgatan 18 hos Medborgarskolan. Det handlar om att identifiera gamla bilder och rädda dem för eftervärlden, genom att dela med sig av dem.

Mellan kl. 14.30 och 16 blir det föreläsning av dr. Göran Murvall och seniortränare Daniel Hansson, som berättar om sitt arbete med världens äldsta träningsgrupp. Det sker i Norrby på Höglundagatan 21 A-B.

På finaldagen på lördag på Conventum Arena blir det zumbadans på scenen med Claudio Vargas. Detta varvas med modevisning med Sveriges Senior Shop. Det blir mingeltrolleri med Niclas Jacobsson, som kommer gå runt och trolla på mässan.

Emma Hedborg från företaget Hud och spa erbjuder fem minuters prova på-massage under hela dagen.

Över hundra företag och föreningar kommer stå och berätta om sina verksamheter. Bland annat Länsposten som där står och delar ut tidningar och tar emot tips och idéer om tidningen.

Bredvid står hembygdsföreningen Sällskapet Gamla Örebro, som har som tema ”Örebroutställningen 1947 – Mot ljusare tider”. Ungefär mitt emot finns Länsradion, med bland andra Martin Dyfwerman.

Svenska Skoindustrimuseet, Örebro Släktforskare och Bernadottesamfundet tillhör också några av alla de utställare som kommer finnas med mellan klockan 10.00 och 16.00.

Efter mässans stängning blir det mer underhållning i Conventum Kongress. Då kommer bland andra aktuelle Per Fritzell inta scenen. Lindesbergaren från Galenskaparna och After Shave, som i höst åker på en egen turné.

Glanshammars dansgille har ordnat danskurser och haft danskvällar sedan 1975. I Conventum visar de upp sina färdigheter, tillsammans med levande musik.

Gitarristerna Oscar Magnusson och Staffan Ernestam gör också entré, den senare sedan 16 år medlem i kultbandet Sven-Ingvars.

Göran Lindhé