Potatisens dag firas

Potatis finns i många sorter och färger. Fasta eller mjöliga. Någonting för varje smak. foto: Inger Persson
Textstorlek:

​Inte förrän på 1700-talet blev potatisen en populär basföda tack vare Jonas Alströmer. En knöl som många inte kan leva utan.

Potatisen är en rotfrukt som har odlats sedan 8 000 f. Kr. Den har sitt ursprung i Sydamerika och det var europeiska upptäcktsresande i Amerika på 1500-talet som tog med sig potatisen till Europa.
Sedan år 2010 har potatisen en egen dag, den 26 oktober. Det var Potatisakademien som ville informera om potatisens gastronomiska och kulinariska egenskaper. och därför utsåg en speciell dag.
Idag är potatisen en av våra viktigaste basvaror och vi använder den inte bara i matlagning, utan också i bakverk av olika slag. Passa på att prova något av veckans recept att fira potatisens dag med.

Recept

Raggmunk med fläsk

(4-6 portioner)

800 g fast potatis

2 dl vetemjöl

1 tsk salt

4 dl standardmjölk

1 ägg

600 g rimmat skivat sidfläsk

smör till stekning

Skala potatisen. Vispa ihop mjöl, salt och lite av mjölken till en jämn smet i en bunke. Vispa ner resten av mjölken samt ägget.

Stek fläsket i en stekpanna och håll det vamt. Spara flottet till stekning av raggmunkarna. Riv potatisen grovt direkt i äggsmeten.

Fräs lite smör i stekpannan med fläskflottet och klicka i lite smet. Beräkna cirka 1/2 dl smet per raggmunk. Bred ut varje raggmunk med en stekspade och stek dem på medelvärme någon minut på varje sida så att de blir gyllenbruna.

Servering:

Rårörda lingon

5 dl lingon

2 dl strösocker

Gör så här:

Lägg lingon och strösocker i en skål och rör tills bären är mosiga och sockret lösts. Sylten håller ett par veckor i kylen.

Servera med stekt bacon och rårörda lingon. Visste ni att raggmunk är Östergötlands landskapsrätt?

Pitepalt

(4 portioner)

1,5 kg mandelpotatis eller annan mjölig vinterpotatis

2 tsk salt

4 dl kornmjöl

1,5 dl vetemjöl

300 g rimmat fläsk

Tillbehör:

smör

lingonsylt

Skala potatisen och riv den fint. Lägg den rivna potatisen i ett durkslag eller sil och låt potatisen rinna av. Tryck ut lite av vätskan men inte allt. I en stor bunke blandas den rivna potatisen, mjölet och saltet. Låt stå och svälla en stund så blir paltdegen fastare och bättre.

Sätt på en stor kastrull med cirka 3 liter vatten och 1,5 msk salt som palten ska koka i. Skär fläsket i små tärningar. Om så önskas kan fläsket stekas med hackad gul lök och kryddpeppar.

Forma degen till 16 runda bullar. Platta till dem lite och gör en fördjupning i varje. Fördela fläsket i palten. Vik upp kanterna och förslut palten till bollar.

Lägg palten i det kokande vattnet och koka på låg värme i cirka 45 minuter. Ta upp palten och servera med lingonsylt och en klick smör.

Potatissallad med kapris, äpple och saltgurka

(4 portioner)

600 g kokt potatis

1 rött äpple

2 saltgurkor

1 kruka dill

2 msk kapris

2 krm rosépeppar

2 dl gräddfil

salt och svartpeppar

Till servering:

Medelhavschark, salami, bresaola eller annat. Passar bra på buffébordet.

Skär potatisen i bitar. Skär äpple och gurka i centimeterstora tärningar. Hacka dill och kapris. Mortla rosépepparn grovt.

Blanda samtliga ingredienser och smaka av med salt och svartpeppar.

Potatistårta

200 g smör, mjukt

200 g kokt kall riven potatis

200 g vetemjöl

Fyllning:

Äppelmos eller hallonsylt

Garnering:

2 dl vispad grädde

1 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda smör och potatis väl. Tillsätt mjölet och arbeta degen smidig på lätt mjölat underlag. Dela degen 3-4 bitar och kavla ut till runda bottnar. Lägg på plåt med bakplåtspapper.

Grädda bottnarna guldbruna mitt i ugnen 15-20 minuter. Låt dem kallna. Lägg ihop bottnarna med mos eller sylt emellan. Vispa grädden med vaniljsockret och spritsa i fint mönster över tårtan.

Potatiskringlor

(cirka 30 stycken)

100 g smör eller margarin

1 1/2 dl riven kokt kall potatis

2 1/2 dl vetemjöl

1/2 tsk bakpulver

3 rivna bittermandlar ev.

Garnering:

Pärlsocker

Rör matfettet smidigt och tillsätt de övriga ingredienserna. Arbeta snabbt ihop degen. Rulla ut den till smala längder. Dela dem i cirka 15 cm långa bitar. Forma till kringlor och vänd i pärlsocker. Lägg kringlorna på en plåt med bakplåtspapper.

Grädda mitt i ugnen i 175 grader, cirka 10 minuter.