Miljömedveten kung besökte Örebro

På bilden ses Konung Cal XVI Gustaf tillsammans med föreläsare Anna Källman, landshövding Maria Larsson och rektor Johan Schnürer med flera.
Textstorlek:

Kung Carl XVI Gustaf ivrar för vår miljö. I 70-års- present fick han en föreläsning om mikroplastens förstöringar i vattendrag, sjöar och hav.

–Det var inte lätt att hitta på någon lämplig födelsedagspresent, till den som har allt, säger rektor Johan Schnürer i sitt välkomsttal. Det här är en unik föreläsning om plast, hur vi spårar mikroplast i sjöar och hav med målet att skapa en giftfri miljö. Vår natur ligger kungen, och hela hans familj, varmt om hjärtat.

 

Mikroplastproblemet i Sverige är stort och föreläsningen innehöll både introduktion, med filmvisning bakgrund, förekomst, metoder, risker och lösningar. Platsen var Musikhögskolans konsertsal.

Strax före utsatt tid klockan 11 anlände kung Carl Gustaf tillsammans med landshövding Maria Larsson, universitetets rektor Johan Schnürer samt säkerhetspersonal.

Föreläsningen presenterade den forskning som bedrivs vid universitetet kring mikroplast i sjöar och hav. De fyra föreläsarna var professor Magnus Engwall, docent Anna Kärrman, forskare Anna Rotander samt forskarassistent Steffen Keiter. Föreläsningen var inte öppen för alla, den vände sig till särskilt inbjudna personer.

– Vi har en världsunik provtagningsmetod som fungerar i alla typer av vattendrag, från små bäckar till havet, säger Magnus Engwall som leder forskningen vid Människa-Teknik-Miljö, MTM.

På föreläsningen fick kungen och de övriga gästerna lyssna till forskarnas rön, men vad som är mycket oklart är hur mikroplasten påverkar ekosystemet, i plankton och hela vägen upp till människan, enligt Anna Kärrman.

Först ut att berätta om sitt jobb var docent Anna Kärrman som har gjort forskningar i Östersjön, men det hon talade om nu var resan till Påskön. Hon berättade om ökningen av plast från 1950-talet och fram till idag. Varje år produceras 300 miljoner ton.

Användningen av plast har ökat och docent Anna Rotander som precis har avslutat provtagningar av mikroplaster i sjöarna Hjälmaren, Mälaren, Vättern och Vänern. De första resultaten kommer att presenteras i december, men hon säger så här:

– Plast tas upp av hela ekosystemet. År 1956 slängde vi 1 kilo plast per person, 1976 12 kilo per person och 2017 slänger vi 40 kilo plast per person.

Varje år går 80 miljoner ton plast ut i haven. Den plast som slängs i haven blir inga sopberg som flyter omkring på dess botten, nej den sönderdelas till små konfettistora delar som flyter omkring på världshaven.

Omkring 525 miljarder plastbitar flyter i alla fem världshaven, i storlek från 5 millimeter till 100 nanometer. Dessa delar försvinner inte om ett år eller kanske två, det kan ta upp till 100 år eller mer.

– Vi vet att föroreningar i höga koncentrationer överförs från plast till organismer och orsakar negativa effekter. Men vi vet bland annat för lite om hur mikroplasten påverkar hälsan och förmågan att fortplanta sig hos fisk, säger foskarassistent Seffen Keiter.Får vi i oss det i maten vi äter?. Frågorna är många både vad gäller bäckar, insjöar och våra hav.

Efter den intressanta föreläsningen gavs tillfälle att ställa frågor till föredragshållarna, innan det var dags för kung Carl Gustaf med följe att besöka laboratoriet. Där gavs tillfälle att ställa frågor till forskarna.

Ett led för att minska plastanvändningen är att butikerna från den 1 juni i år tar betalt för plastkassar och de ska informera om plastens miljöförstöring.

Efter lunchuppehllet åkte kung Carl Gustaf och landshövding Maria Larsson direkt till Vivalla och pratade med de som drabbades vid moskebranden.

Fakta:

Örebro universitet är ett modernt lärosäte med ämnesmässig bredd. Det finns cirka 17 000 studenter och 1 200 medarbetare. Universiteter har utbildning och forskning inom psykologi, humaniora, juridik, samhällsvetenskap, naturvetenskap, teknik, vård, medicin, undervisning, musik, idrott, restaurang och hotell.