Hobbyn blev företag – nu rostar Nina på heltid

Textstorlek:

Nina Borgmanns stora hobby hemma i Tyskland var att rosta kaffe. Dessutom hade hon och maken Ralph en dröm om att kunna flytta till Sverige.
Nu startar hon kafferosteri i Sannerud och flyttdrömmen har också blivit verklighet.

Efter att makarna Borgmann, från Münster i Tyskland, haft sommarstuga i Tidan i sju år har också intresset för Tiveden, dess natur och människor växt sig allt starkare.
Inte minst då området kring orten Sannerud där de ofta tillbringat tid och skaffat sig lokalkännedom och även inlett kontakter med ortsbefolkningen.
På den vägen fick de vetskap om att Sanneruds Café var till salu.
– Vi pratade med ägaren Robert Morris och beslutet att köpa fattade vi snabbt. Vi hade ju drömt om ett sådant här tillfälle och nu blev det realistiskt att göra det, berättar Nina.
Nina hade sin affärsidé och verksamhet redan igång i Tyskland, men då som hon kallar det på hobbynivå.
– Där rostade jag kaffe som jag sålde till olika gårdsbutiker och caféer. Vi älskar kaffe, det är som en passion, påpekar hon.

Hennes funderinga
r var att, redan där i hemlandet, byta jobb och starta eget företag med kafferosteri.
Samtidigt fanns alltså drömmen hos de båda att flytta till Sverige, och när så tillfället uppenbarade sig med en bra lokal och ett för verksamheten gynnsamt geografiskt läge blev inte betänketiden så lång.
– Tiveden är absolut ett bra varumärke, det är jag övertygd om.
Efter att det löst sig med jobb även för Ralph inom IT-området på Husqvarna Group var det bara att packa bohaget.
– Men han ska också hjälpa mig i rosteriet så det blir en spännande tid.
Paret bosatte sig nyligen, tillsammans med barnen Inga och Ole, i Åboholm och nere i Sannerud bars maskinerna till kafferosteriet in i cafélokalen.

Familjens beslut att flytta till Sverige, och då till Laxå kommun, innebär förstås även en befolkningsökning med fyra personer.

Inga kommer att gå i förskoleklass i Finnerödja och Ole inhämtar förkunskaper på förskolan i Sannerud.

Samtidigt med inflytten och inskolningen har makarna startat upp arbetet med att installera den maskinella utrustningen till Ninas företag, Tiveds Kafferosteri och café.
Tanken är ett kafferosteri som huvudsaklig verksamhet, men som ska kompletteras med en cafédel. En mötesplats för kaffesugna ortsbor och tillresta.
Konceptet i företaget blir liknande det hon hade på hobbynivå i Tyskland.
Där sålde hon till ett flertal caféer och dessa kunder fortsätter hon att leverera till, men nu från Sannerud.
– Här i regionen hoppas jag på att sälja till både caféer och andra företagskunder. Givetvis är också privatkonsumenter viktiga och jag älskar att jobba med och för människor, och jag kommer att vara lyhörd över vad kunderna har för önskemål om olika kaffeblandningar, påpekar hon.
Kontakter har redan etablerats med några företagskunder dit hon ska leverera nyrostat kaffe.
Råbönorna köper hon bland annat från Sydamerika, Centralamerika och Afrika.

– Jag älskar att prova olika sorters kaffe.

Från hamnen i Hamburg transporteras bönorna till Sannerud där Nina rostar dem efter alla konstens regler.

Därefter mals kaffet, från fint till grovt, beroende på vilka kaffebryggare som ska användas.
En process i olika steg, och där till slut den färdiga varan påsas och märks. Orten kommer även att begåvas med ett eget kaffe, Tivedens Troll kaffe, en speciell blandning som endast kommer att säljas lokalt.
Hennes uppfattning är att många önskar sig ekologiska varor och då även när det gäller kaffe.
Även om bönorna inte är närodlade är de ändå förädlade i en närhet till konsumenten och då blir lokala kafferosterier med försäljning direkt till kunden intressanta, menar Nina.

– Det är en hantverkskonst att rosta kaffe. Jag är övertygad om att det finns en marknad, men att det kan ta en tid att etablera sig och vi utvidgar efter hand.

Förhoppningen är att starta upp på ”riktigt” innan jul, men först bara ha öppet någon dag i veckan.

– Då ska vi mer allmänt presentera oss själva och vår verksamhet här.
– Absolut ska det även ges tillfällen att på speciella tider komma hit och följa processen från råböna till packetering. Jag tror det är spännande för alla att få se hur allt går till, menar Nina.
Under sommartid kommer de att hålla caféet öppet.
Kunderna ska kunna komma in och provsmaka olika sorters kaffe, och hur man kan brygga eller koka kaffet med hjälp av olika maskiner och filter.
– Målet är att caféet ska bli en träffpunkt där man kan samlas, dricka en kopp gott kaffe och prata med varandra, hälsar Nina Borgmann.