Händelsefyllda veckor

Textstorlek:

Det har varit händelsefyllda veckor. Nazistdemonstrationen i Göteborg tar upp väldigt mycket av nyhetsflödet i skrivande stund. Yttrandefriheten ställs på sin spets när sådant händer. Ska verkligen nazister få gå fritt på våra gator och demonstrera? Nej, ingen vill ha dom där. Jag vill verkligen inte det. Men försvinner de för att de inte syns? Nej, det tror jag inte. Ska polisens resurser verkligen gå till sådant? Nej, det tycker jag inte. Finns det inte stöd i lagen för att förbjuda sammankomster som uppviglar folk och förväntas orsaka våld? Jo, det finns det. Men om man nekar ett parti att demonstrera på dessa grunder måste man kanske även förbjuda en hel del fotbollsmatcher? Jag inbillar mig att det är en orsak till at de får tillstånd, men jag kan ju verkligen ha fel här.

Donald Trump, denna läskiga person, gör också sitt bästa för att inskränka den självklara amerikanska freedom of speech. Många svarta har sedan 2016 suttit ner under nationalsången i folksporten American football som en protest mot polisbrutaliteten mot svarta. I USA har man har alla rättigheter i världen – om man inte är svart, puertorican, mexikan eller muslim. Här använder presidenten sin symbolmakt för att få det övriga Amerika att förstå att de svartas protester är felaktiga, att de inte respekterar flaggan och de som dött i strid. Den verkliga orsaken till att de protesterar har han inte en enda gång kommenterat.Det läskiga är att Trump får medhåll av stora delar av det amerikanska folket genom att hela tiden upprepa att man inte respekterar den amerikanska flaggan, istället för att adressera problemet. Han skriker dessutom i talarstolen på ett sätt som gör att bara mustaschen saknas: ”Get that son of a bitch off the field right now, out, he’s fired. He’s fired!” Situationen i USA har många fler övriga likheter med Tyskland på 30-talet, fast då var det judar, inte svarta, som inte respekterade det som han-med-mustaschen ansåg vara rätt och riktigt.

Och så kom årets företagsrankning. Kommuner som hamnar långt ner har en tendens att rycka på axlarna och säga ”vem bryr sig om rankningen – egentligen?” men de som klättrar och hamnar högt är stolta och glada. Med all rätt, för det visar sig att arbete med företagarna lönar sig. Jag skulle tro att det är viktigare för en kommuns rykte att komma högt i företagsrankning än att betala en massa pengar för att tv ska nämna deras namn i diverse tävlingar och program som förläggs ute i landet. Grattis till Hällefors som klättrar mest i länet, (78 platser till 209) Degerfors som också tuffar på uppåt (104), Laxå (55) och obesegrade Lekeberg (26). Det är faktiskt inte rocket science att klättra i rankningen. Det gäller bara att det finns ett medvetet ledarskap och lite jäklaranamma. Det senaste med hälsning till Nora som får en rejäl skämskudde – plats 295. Bara fem kommuner från sistaplatsen!

Titti Hansson