- på arenan som försvinner

Syrianska firar 40 år

Den anrika entrén till stadens äldsta idrottsanläggning börjar falla sönder, men så ska den ju snart försvinna för alltid. De syrianska färgerna skymtas på flaggorna till höger. Foto: Göran Lindhé
Textstorlek:

Samtidigt som fotbollslaget Örebro Syrianska IF firar 40-årsjubileum så tar man avsked av den anrika arenan Örnsro, Örebros äldsta sportanläggning.

Nu återstår endast en match för Örebro Syrianska på den klassiska arenan på Väster, innan den stängs för alltid. För här ska bli bostäder i något som kallas Örnsro trästad, med inflyttning redan 2019.
Det kommer även anläggas en park längs gång- och cykelvägen vid Svartåns södra strand. Parken ska bidra till att göra ån mer tillgänglig för förbipasserande och bli en central och sammanbindande mötesplats för närboende och för staden. Kanske att det ändå kan bli en yta för lite spontanfotboll, för att föra bolltraditionen vidare? (Red. anm.).
Det här är alltså historisk mark, mycket längre än Syrianskas fyrtioåriga anor i Örebro. Det var nämligen innehavaren av villa Örnsro, företagaren Ossian Adlers, som år 1901 donerade tre tunnland jord till Örebro stad. Detta under förutsättning att man här byggde en idrottsarena.
Idrottsrörelsen låg i startgroparna vid denna tid och ett stort intresse för främst fri idrott och även fotboll hade noterats i staden, där IFK Örebro var ledande. Då var Alnängarna den enda idrottsplatsen, där USÖ med parkering nu breder ut sig.
Men det fanns ett aber och det var att IFK även fick konkurrera med cirkusar, marknader och utställningar på den platsen. Därför var Örnsro väldigt efterlängtad när arbetet här kunde sättas igång 1902.
I 115 år har man således spelat fotboll på denna plats, men nu är det alltså snart slutsparkat. När Länsposten är på besök spelas en viktig match i division 2 Södra Svealand, mellan Örebro Syrianska IF och Assyriska IF Norrköping.
Det är en otrolig kamp om nödvändiga poäng och efter en mållös första halvlek får bortalaget plötsligt en straff, som resulterar. Hemmalaget ger dock inte upp och i den 66 matchminuten kan Amar Bukva kvittera genom ett snyggt distansskott.
De gulröda flaggorna vajar ännu mer på läktarna och de 250 åskådarna blir genast mer lättade.
– Det skulle säkert ha varit ungefär 100 till om det inte vore för ett stort bröllop som kolliderar idag, säger en av åskådarna Barsom Oktay.
Hans kusin Sait Oktay finns i närheten och är klubbens nuvarande ordförande. Hans känslor inför flytten är dock lite blandade, det här har ju ändå varit klubbens hemmaadress under flera år nu. Sait är lite oroad inför framtiden.
– Vi har blivit lovade en ny arena till nästa år i Mellringe. Men det senaste beskedet är att det i kommunens planering inte finns med några omklädningsrum. Vi kan ju inte bjuda hit division 2-motståndare som inte kan byta om.
Nästa torsdag ska man ha ett dialogmöte med politiker i kommunen och få det senaste beskedet.
Senast innan nyår ska Örebro Syrianska IF definitivt ha fått klarhet i frågan från kommunen, och vi får verkligen hoppas att allt ordnar sig till det bästa. Annars kommer förmodligen Ossian Adlers vända sig i sin grav.
– Mellringe vore det optimala, eftersom vi har våra upptagningsområden där, kring områden som Varberga, Oxhagen och det nya bostadsområdet Nyponlunden. Alla våra ungdomslag kommer därifrån.
Innan Syrianska tog Örnsro i anspråk var man på Heden, i närheten av Mellringe. I klubbens matchprogram kan man utläsa en del historik. Från början 1977 var man ett rent korplag och inte förrän i mitten av 80-talet gjorde man entré i division 6.
Tio år senare hade man nått femman och i början av 2000-talet division 4. Innan decenniet var slut var det dags för trean och 2015 gjorde man sin första säsong i division 2. Där har man varit sedan dess och hoppas även kunna tillhöra serien under 2018.
Faktiskt är man Sveriges äldsta syrianska fotbollsförening, eftersom broderföreningen Syrianska FC Södertälje bildades några månader senare under 1977. Den klubben var som bekant uppe i allsvenskan för några år sedan och spelade derby mot Örebro SK. Numera kämpar laget för nytt kontrakt i superettan.
Bland tränarnamnen för Örebro Syrianska IF genom åren kan nämnas Abgar Barsom, Arne Skotte och Håkan Juhlin.
Villa Örnsro kommer få vara kvar i framtiden och påverkas inte av bostadsbyggandet. Villan uppfördes år 1900, men Ossian Adlers kom bara att bo här i ett år innan han drog vidare till Stockholm.
Han hade fötts 1830 i Fellingsbro och var son till en kronolänsman. Ossian skulle göra stora affärer på sitt hyrkuskverk, som han hade haft sedan 1860-talet på Kungsgatan i Örebro. Brorsdotter Alfrida Adlers, övertog villa Örnsro, eftersom Ossian Adlers var barnlös.
Ordet ”adler” på tyska betyder ”örn” och därav ursprunget till namnet på villan, stadsdelen och idrottsplatsen.
Förresten, matchen som Länsposten bevittnat slutar 1-1, efter att hemmalaget legat närmast segern.