Succé för KFUM:s sommarläger

Textstorlek:

KFUM:s sommarläger har anordnats under många år. Nu har årets upplaga i Hästhagen i Örebro nyligen avslutats och verksamhetsledaren Karin Magnholt kan summera. Däremot fortsätter Hästhagens friluftsområde att ha öppet fram till mitten av september.

Under fem år har Karin Magnholt varit ansvarig för det populära sommarlägret i Hästhagen, som anordnats av KFUM.

Här finns många olika aktiviteter att välja på: klättervägg, innebandy, frisbeegolf, kanot, studsmatta, vattenboll, fotboll och minigolf. Den sistnämnda är precis ny för året och är av den modellen att det verkligen är en golfbana i miniatyr. De tolv banorna ser ut som riktiga långgolfbanor.

– Den förra hade varit med från 80-talet och behövde bytas ut, säger Karin.

Jag berättar att det fortfarande finns spår efter en golfbana vid det sedan 70-talet rivna Strömsnäs i Hästhagen. Dessa betongbanor har Karin också upptäckt när hon gått frisbeerundan.

För frisbee är hennes sport, som är en av KFUM:s grenar.

– Vi har varit väldigt framgångsrika i den sporten och vid den senaste landslagsuttagningen var ungefär en tredjedel från KFUM Örebro.

Det var också genom frisbeen som Karin fick arbete inom KFUM.

– Jag är anställd för att driva friluftsområdet i Hästhagen från maj till september. Under resten av året sitter jag på Tegelbruket i Markbacken, som KFUM är en av huvudmännen till.

Hon tog över många sysslor efter Lasse Hellstrandh, som gick i pension.

Sommarlägren varar under fem veckor, tre efter skolans slut i juni och de två sista på sommarlovet, nu i augusti.

– Det är ett dagläger och barnen kommer från skolor i hela Örebro kommun. Man får ansöka med början i februari varje år.

Deltagarna är mellan sex och 15 år. Man betalar efter förmåga, dock minst 100 kronor för en vecka, som är medlemsavgiften i KFUM.

Har ni även koloniverksamhet?

– Ja, det har vi. I Klacka-Lerberg i norra länet, Kilsbergsgården och i Stenbodagården, som ligger mellan Askersund och Laxå. Där tillsammans med Immanuelskyrkan.

Sommarlägret är väldigt populärt och samlar varje år hundratals barn. Flera av dem är med återkommande år.

Några har dessutom avancerat till lägerledare och får på så sätt njuta av Hästhagens fina friluftsmöjligheter ännu några år. Här får en del sitt första sommarjobb.

För att driva sommarlägret behövs en del inköp av material, som kanoter, vattenbollar, studsmattor med mer.

– Genom MUCF (Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor) har vi fått en del bidrag till verksamheten.

Karin tar med Länsposten på en liten promenad i området och vi skådar de olika aktiviteterna. En innebandyrink finns också, en sport som även är en gren i KFUM:s verksamhet. Rinken har ett plastgolv som lämpar sig väl för spelet.

På Rosta gärde finns hur mycket utrymme som helst för fotbollen.

– Vi hade en match mellan lägerledare och barn här igår. Barnen vann med uddamålet, avslöjar Karin.

Här finns också flera som skickligt kastar iväg frisbeen till varandra. Bland annat Yahya Suleiman som bär en tröja med det fina KFUM-märket. Annars är det mest blåa t-shirts som syns, också de med föreningens logga.

Förutom sommarlägret, som startar i juni, är det även många friluftsdagar i Hästhagen på våren.

– Det kan vara allt från 1 500 elever från Virginska, till endast tio från någon mindre skola.

Här får de helt gratis paddla kanot och använda alla andra sport- och fritidsattiraljer.

När vi går där i det fina området, som så många örebroare har kunnat njuta av i över ett sekel, utbrister Karin:

– Det finns bara ett stort fel. Det saknas badmöjligheter. Förstår vad underbart det vore om alla lägerdeltagare kunde svalka av sig efter sina aktiviteter.

Svartåns vattenkvalité tillåter inga bad här i Hästhagen. Annat var det förr, som man brukar säga. Här var det alltid liv och rörelse. Barnfamiljer alternerade mellan Gustavsvik och Hästhagen under sommarloven.

– För några år sedan gjordes försök att skärma av ett område med en bassäng med rent vatten. Men fåglarna gjorde att det snart var lika dålig vattenkvalité igen, berättar Karin.

Så det är helt klart att en badpool skulle lyfta området. Men det är förstås en ekonomisk fråga för kommunen.