Stoppa Aurora?

Textstorlek:

När jag var ung var det självklart att demonstrera för fred. Men det var å andra sidan väldigt mycket som var självklart när man var ung. För det första var alla vuxna gammalmodiga, konservativa och förstod i allmänhet ingenting. Själv visste man allt och lite till. Det hör liksom till att tro att man vet allt i ungdomen och så småningom lära sig att livserfarenheten man införskaffar sig faktiskt också innebär att man lär sig en hel del om livet, om hur folk och relationer fungerar och att alla problem har två eller flera sidor som man kan förstå lika bra.

För visst förstår jag även nu att krig undviks allra bäst genom att det inte finns vapen eller soldater. Folk kanske skulle slåss med knytnävarna men det känns betydligt mera hanterbart. Aurora är i skrivande stund förmodligen mitt inne i sitt mest intensiva skede, och alla i den västra delen av länet har märkt av den nu avslutade skjutövningen på Villingsbergs skjutfält. Och naturligtvis finns det en grupp som heter Stoppa Aurora. De gör sitt bästa för att protestera mot Aurora på olika sätt.De säger att Aurora är en krigsövning eller/och Natoövning. Inget av detta stämmer vidare bra. Aurora är en försvarsövning och till och med jag erkänner nuförtiden att det är en viss skillnad på anfall och försvar.

Stoppa Aurora säger på sin hemsida att ”freden bevaras genom diplomati, samarbete och samtal”. Javisst har dom rätt. Men har dom inte förstått vilka det är som krigshetsarna, om vi bortser från terrorgrupper som Islamska Staten? Jo, en man som heter Kim Jong-Un som beter sig som ett utåtagerande barn och en annan som heter Donald Trump som beter sig som en stupfull orangutang. Hur gärna man än vill det blir det inte mycket samarbete och samtal med två uppenbarligen dysfunktionella personer som har makt att starta ett kärnvapenkrig bara genom att trycka på en knapp. Och jag undrar verkligen om ens den rödaste kommunisten i Stoppa Aurora-gruppen verkligen litar på att Ryssland inte är i stånd att starta ett krig? De är i alla fall kapabla att anordna ”försvarsövningar” som får Aurora att te sig som en liten fis i rymden.

Just saying: Miljöpartiet är med och demonstrerar mot Aurora. Samtidigt sitter de i regeringen och har beslutat om Aurora. Just saying.

Knappt en vecka kvar till det tyska valet och inget verkar kunna stoppa Angela Merkel. Moderaterna borde kasta sina blickar dit för att ta reda på vad som skapar en bra ledare. I tolv år har hon lett sitt land och verkar vara oslagbar i det kommande valet. ”Mutti” kallas hon och är särskilt populär hos – hör och häpna – de unga väljarna i Tyskland, om man ska tro det man läser. Hon är ingen särskilt bra talare och brukar inte göra så bra ifrån sig i debatter. Ändå slår hon an en sträng hos många tyskar, eller just därför. Hon är särskilt beundrad för sin utrikespolitik, där hon är känd som en krishanterare och den respekt hon får i utrikespolitiken ligger till grund för hennes ohotade ställning enligt experterna. Go, Merkel!

 

Titti Hansson