Sporttavlor från Bredsjö gör succé över världen

Textstorlek:

När Ulf Nyzell för drygt 20 år sedan tillsammans med sambon Ylva Lindberg flyttade till Bredsjö fanns ambitionen att arbeta med travhästar, men det skulle bli något helt annat. Här är nu centrum för all dekorutrustning till världens sportbarer. Runt 30 – 40 000 tavlor tillverkas årligen.

Tavelmannen har blivit ett begrepp och så heter också företaget som Ulf och Ylva driver tillsammans med sonen John och ytterligare några anställda.

– För 20 år sedan köpte jag alla de här byggnaderna av Bredsjö herrgårdar för 280 000 kronor. Förstår om de hade legat på Lidingö, då hade de varit värda mycket pengar, säger Ulf.

Men här han verkligen utrymmen för sin tavelproduktion och har även andra projekt.

– Det senaste är vandring med lamadjur. Vi har köpt in fyra stycken som vår medarbetare Helena Backius sköter om. Det är meningen att allmänheten ska få möjlighet att vandra med lamadjuren inom kort, och därmed få avlastning för sin packning.

Helena kan intyga att det är väldigt fina och hänsynsfulla djur. Inga spottloskor alls, möjligtvis på varandra.

Ulf sjuder av kreativitet och visar Länsposten den gamla smedjan från bruket, som ingick i köpet. Här ska han hålla smideskurser i en lokal som är uppbyggd som en pub, där disken finns bredvid smidesugnen.

Vi går runt och tittar i tavelverkstan och på väggarna hänger prov på vad som finns på sportbarerna runt om i världen. Leonardi da Vincis berömda målning Nattvarden har blivit plagierad många gånger i olika sammanhang.

– Jag fick en beställning från O´Learys i Hudiksvall, som gärna ville ha något med lokal koppling. Då lät jag fotografera fotbollsspelare från de olika lagen kring staden och de fick bli Jesus lärjungar. Den kändaste av dem alla, Tomas Brolin, var självskriven som Jesus.

Det blev väldigt effektfullt och på affischen syns också de olika lagens klubbmärken.

Ulf är också sportintresserad, men för hans del har det mest handlat om trav, som dock inte brukar vara något tema på sportbarerna. Där är det ju mest amerikansk fotboll, soccer, baseboll, basket och golf.

– När jag var 14 år var jag en av Sveriges mest lovande travtränare, avslöjar Ulf.

Han berättar att han vid den tiden inte ville följa med föräldrarna när de skulle flytta från Östersund till Stockholm.

– Jag hade hoppat av nian i skolan och fått jobb på Östersundstravet. Där ville jag vara kvar och mina föräldrar gick med på det tack vare att jag hade ett jobb.

Men så småningom blev det ändå en flytt till huvudstaden för Ulf och här träffade han sin sambo Ylva. Ulf fortsatte med sin travkarriär och skulle nog ha blivit riktigt stor på Solvalla om de bott kvar i Stockholm.

Men landsbygden lockade mer och när man då i mitten av 1990-talet flyttade till Bredsjö fanns fortfarande arbete med travhästar i tankarna. Men det blev tavelproduktion istället.

– Så kom jag i kontakt med grundaren av O´Learys, Jonas Reinholdsson, och vi utvecklade ett givande samarbete.

Det har nu blivit så att Tavelmannen levererar affischer, tavlor och tapeter till snart hela världen.

– Vi skickar iväg varor till Kina, Singpore, Vietnam och Förenade Araberemiraten, förutom stora delar av Europa.

Och naturligtvis till USA, sportbarernas hemland. Det var i Boston ”over there” som grundaren till O´Learys fick idén.

– Därför ville Jonas ha bilder som föreställde basketlaget Boston Celtics, plus andra Bostonlag.

Har du själv varit över till Boston någon gång?

– Nej, jag har blvit medbjuden flera gånger, men tackat nej.

Temat på de amerikanska sportbarerna har ofta varit irländskt, därav de grönvita färgerna som ofta går igen på dekoren. Jonas fru som han träffade i Boston, Anne O´Leary, har irländskt påbrå.

Men Ulf levererar även till andra kedjor, dock ej till Harrys, som har egna leverantörer.

Ulf har alltid varit intresserad av bilder, särskilt på gamla ikoner som Marilyn Monroe, Humphrey Bogart och James Dean. Sådana tavlor finns också mängder av på de olika restaurangerna.

Det blir mycket jobb framför datorn för Ulf och hans son John, där de laborerar fram sina motiv.

– Det finns en mängd bilder på internet som är fria för publicering. För att ändå ära fotograferna har vi en affisch där deras namn står uppradade.

Ulf visar också några nyheter, bland annat affischer som bara är att sätta upp på väggen utan vare sig nålar, tejp eller häftmassa.

Dessutom en karta som är av ett plastaktigt material. Den kan man knövla ihop hur som helst, och behöver således inte besvära sig med att vika den på ett visst sätt.

– Och så har jag den här kartan i plåt, som är tänkt att stå utomhus. Den är alltså väderbeständig.

Just den turistkartan visar ett bälte ur Mellansverige, men där Bredsjö finns i mitten. Den ska han sätta upp vid den gamla affischtavlan på orten nu i september.