Lasarettet har fått nya lokaler

Redo för operation. Från vänster Emma Lindbäck (op-syrra), Stefan Larsson (allt-i-allo), Elisabeth Bjurenhed (narkossyrra) och Maria Martinsson (op-syrra). Foto: Rolf Johnsson
Textstorlek:

Äntligen. Nu har både den nya operationsavdelningen och sterilcentralen invigts i Karlskoga lasarett. Ett efterlängtat nybygge är därmed på plats.

Sju toppmoderna operationssalar utrustade med den absolut senaste tekniken.
Det fanns all anledning att känna glädje när regionstyrelsens ordförande Andreas Svahn invigde Karlskogas nya, sedan länge, efterlängtade operationsavdelning.
Dessutom har den nya sterilcentralen fått större yta och ny toppmodern utrustning med större kapacitet.
Det här var den tredje och sista stora etappen som Karlskoga lasarett gjort för att ha bättre lokaler anpassade för framtidens sjukvård. Bara en del smärre byggnationer återstår nu.
I en tidigare första etapp byggdes avdelning Q om. I en andra etapp byggdes akuten om. Och nu alltså operation.
– Vi har hela tiden haft patientens bästa i fokus för att skaffa anpassade lokaler, säger Jennie Liling Ståhl, områdeschef för operation och onkologi.
När Andreas Svahn klippte det rejält tilltagna blågula bandet så var glädjen stor. Och särskilt glad var Stefan Nilsson som hållit i hela projektet med ombyggnationerna. Det har tagit några år.
– Vi har hållit på i tio år nu. Under resans gång har vi kommit på flera förbättringar, det har gjort att det dragit ute en del på tiden.
När kommunen flyttade ut ur sina här inhyrda lokale, så frigjordes yta. Först flyttade förlossningen in. Där förlossningen låg, där är nu akuten. Akuten fick släppa utrymmet till operation. Efter invigningen av nya operationsavdelningen återstår nu bara jour- och personalrum.
– En bra dag, känns det som, nu när vi invigt. Man kan lugnt säga att det är sedan länge efterlängtade ombyggnader. 45 år gamla salar har byggts om. Åren har gått och ny teknik och nytt sjukhustänkande har pockat på.
Nu finns det sju operationssalar totalt. Och de är inte vilka salar som helst, enligt projektsamordnaren
– Utan att skryta så kan jag säga att det här är toppmodernt. Vi har i Karlskoga fyra av de mest avancerade operationsslarna i hela regionen, det gäller teknik, ventilation och så vidare.
Rent av i landet?
– Nej, det vågar jag inte säga. Karolinska och andra storsjukhus har hypermodernt. Men vi är med i toppen.
I Karlskoga lasarett är man, liksom i Lindesberg, specialiserade på vissa operationer. Karlskoga har spetskompetens för axelkirurgi, mjuka knän och är dessutom ett centrum för brockoperationer.
Runt 700 personer jobbar i nuläget på lasarettet, som utgör ett av regionens tre akutsjukhus och där samtliga politiska partier är överens om att det ska vara just tre akutsjukhus även i framtiden.
Vi guidas runt av Stefan Larsson i de nya operationssalrna. Han visar på ett under av teknik i varje sal som för övrigt är 60 kvadratmeter stort.
– En klar ökning av golvytan. En mycket välkommen sådan.
Över operationsbordet sitter en stor cirkel i taket, fylld med toppmodern teknik. Under denna, och ner till den grönmarkerade golvcirkeln, är luften minutiös frisk och ren. När patienten ska opereras så tycks det på en knapp, och persiennerna fälls ned, starka operationslampor tänds och diverse luftreningsanordningar träder i funktion.
Det finns dessutom monitorer både vid själva operationsbritsen och vid sidan om i rummet.
– Det ska bli roligt att få jobba här, säger operationssjuksköterskan Maria Martinsson, och får medhåll av sina arbetskamrater.
– Nya fräscha lokaler. Väldigt inspirerande.
Den aktuella siffran hur många som opereras på Karlskoga lasarett, är i nuläget 3200 personer om året.
Måndagen i vecka 40 är startdag för att ta de nya operationsrummen i praktiskt bruk.