Hardemo bjuder till fest

Tre av eldsjälarna bakom Hardemodagen, William Holmberg, Carl-Johan Selin och Hanna Karlsson. Williams och Johans traktorer kommer att vara med i den stora traktorutställningen.
Textstorlek:

På söndag, den 24 september är det dags för årets upplaga av Hardemodagen, vid Hardemo bygdegård, det gamla ordenshuset vid Brändåsen. Det hela känns lite brittiskt. Vad sägs om grönsaksutställning, kaktävling, husdjursuppvisning, dragkamp och skyttetävling.

I år blir det bara en Hardemodag. Det finns andra arrangemang som konkurrerar på lördagen.

– Därför kör vi bara en dag. Det innebär att vi både har aktiviteter här, samt vid kyrkan, hembygdsgården Tiven, skolmuseet och Lantbruksmuseet i Mossby, berättar en av bygdegårdsföreningens eldsjälar, Hanna Karlsson.

Dagen börjar med gudstjänst i Hardemo kyrka med något som kallas De äldres högtid. Sedan blir det massor med aktiviteter vid bygdegården från klockan tio.

– Vi har flera tävlingar. Bland annat ska vi ta reda på vem som bakar Hardemos godaste mjuka kaka. Det blir också tävling dit man kan ta med sig en stor, knasig eller bara ovanligt fin grönsak. Man kan tävla och vinna den ärofyllda titeln årets skytt i Hardemo. Det handlar om luftgevärsskytte, fortsätter Hanna.

Det blir också utställning av traktorer, gamla bilar, mopeder och cyklar. Fordonsägare är välkomna. Man får rösta på finaste fordonet, fiskdamm, uppvisning av brukshundar, uppvisning av kultisdans och femkamp för att bara nämna något.

– Föreningen säljer också kaffe, våfflor, korv och hamburgare, olika sorters hantverk, honung, smycken och bland annat solfångare kommer att finnas bland det som säljs.

Det som alla dock pratar om i Hardemo, från de äldre ner till småskolan, är den stora dragkampen. Byarna i Hardemo socken tävlar i en utslagsturnering.

– Det är på blodigt allvar. Man diskuterar vilt huruvida huggarstövlar och skogskängor är fusk. Det lag som vinner får ståta med ära och en markering på väggen i bygdegården.

För den som känner för att läsa lite finns också Kumla kommuns bokbuss på plats.

Ungefär vid klockan 14 avgår en traktorkortege från bygdegården till det närliggande privata lantbruksmuseet i Mossby.

Arrangemanget är ett samarbete med flera föreningar och Svenska kyrkan.

– Alla, även utsocknes, är givetvis varmt välkomna med bilar och traktorer. Vill man vara med och tävla i kaktävlingen går det också bra, men man får vara beredd på massivt motstånd, hävdar Hanna Karlsson.