Två ägarbyten i byn

Efter fyra år säljer Mikael Wallin Tiveds lanthandel som nu övertas av Maria Cleryd. Foto: Björn Palmqvist
Textstorlek:

TIVED Första september kommer det att ske två ägarbyten inom näringslivet i Sanerad. Lanthandeln övertas av ett par från Stockholm och Sanneruds kafé och pub kommer i fortsättningen att utvecklas till ett kafferosteri och drivas av ett par från Tyskland.

Ja det blåser lite förändringens vindar över byn Sannerud när två etableringar utmed bygatan får nya ägare, dessutom på samma datum.

Mikael och Sari Wallin, som drivit butiken sedan 2013 och som äger fastigheten till Tiveds lanthandel, har sålt affären.

– Anledningen till att jag säljer är helt enkelt att jag får jobba för mycket själv. Jag orkar helt enkelt inte, konstaterar han.

Mikael, som har familj, fru och barn, känner att familjen måste få större utrymme och att han måste vara mer tillgänglig i hemmet.

Hustrun Sari har kombinerat sina studier för en lärartjänst med att jobba i butiken men det är inte längre gångbart på grund av hennes nya jobb.

– Jag har trivts jättebra och skulle egentligen inte vilja sluta, konstaterar Mikael.

– Mitt mål nu är att kunna varva ner lite. Men jag ska fixa till nostalgimacken på Gunnarsplatsen härintill, en markbit som jag fortfarande kommer att äga, tillägger han.

Lanthandeln kommer dock att leva vidare och från månadsskiftet heter ägarna Maria och Joachim Cleryd.

Ett stockholmspar som ändock under åren haft en relation med sydnärke och Tiveden.

– Vi har ett torp i Vinna utanför Askersund och har varit här nere i Tiveden mycket, och bland annat handlat i den här affären, berättar Maria.

Hennes man Joachim är dessutom mycket intresserad av Tiveden och har läst det mesta om ortens historia långt bak i tiden.

– Det var också han som upptäckte att affären låg ute till försäljning Efter många tankar och funderingar slog vi till, säger Maria.

Och det är inget litet kliv makarna, tillsammans med sina två barn, tar på livets stege.

Paret valde att säga upp sina fasta anställningar. Joakim som lokförare och Maria med jobb inom hotellbranschen.

Dessutom går familjens flyttlass från Stockholm ner till Tivedsskogarna, och dottern kommer att börja i Finnerödja skola.

Maria har sitt eget uttryck över den lite omvälvande situationen de valt:

– Gör man ingenting, så händer ingenting.

Makarna Cleryd kommer inledningsvis att fortsätta verksamheten efter det koncept som Mikael och Sari arbetat upp.

Efter en grundtanke som funnits i Tiveds handel även under tidigare ägares epoker.

En del i det är det vida berömda rökta fläsket och skinkan, som blivit ett varumärke för handelsboden i Tived.

– Dessa varor kommer vi förstås aldrig att plocka bort, utan istället utveckla den delen ändå mer, påpekar Maria.

– Vi kommer förstås att vara lyhörda för vad folket i bygden önskar av oss. Det är ju för dem vi finns till, tillägger hon.

Även grannfastigheten, Sanneruds kafé och pub, får nya ägare från och med 1 september.

Robert och Carina Morris har efter sju säsonger sålt verksamheten till Ralph Borgmann och Nina Borgmann Kaiser med ursprung från Münster i Tyskland.

Också i det här fallet handlar det om att efter tuffa villkor med långa arbetsdagar under sommarsäsongerna få en drägligare tillvaro för familjelivet.

– Carina har ett heltidsjobb och har jobbat här hela sina semestrar i alla år. Det är inte hållbart i längden, vi behöver kunna ha lite sommarsemester. Då går det inte att lösa på annat sätt än att sälja, konstaterar Robert.

Försäljningen till de nya ägarna innebär att Sannerudsborna och andra får en ny intressant verksamhet att följa.

Ralph och Nina investerar i maskiner och öppnar kafferosteri som kombineras med ett kafé där besökarna har möjlighet att redan på plats provsmaka det Tivedsrostade kaffet.

Där ska besökarna kunna följa kaffebönans väg via rostning och malning fram till packetering av de olika kaffesorter, bland annat Tivedens trollkaffe, som ska framställas i ”byn”.

Makarna har ett sommarställe i Tidan, men även de kommer att flytta till trakterna av Sannerud.