Ridläger lockade många

Hela gänget som deltog och hjälpte till på Pålsboda Ryttarförenings sommarridläger, vid Folkasbo. Foto: Henrik Östensson
Textstorlek:

​PÅLSBODA Sedan i tisdags har 16 tjejer tältat invid ridhuset i Folkasbo, Pålsboda. Det pågår nämligen ridläger. Under några dagar får man umgås med hästar, varandra och givetvis rida en hel del. Hoppning och dressyr har stått på schemat.

Det är inte första gången Pålsboda ryttarförening håller ridläger vid föreningens ridanläggning vid Folkasbo, ett stenkast från villaområdet med samma namn.

– Nej, några somrar har det nog blivit. Vi brukar också ha läger på höstlovet och ett när det är som kallast i januari. Men då sover vi förstås inte i tält utan i scoutstugan här intill. Men nu är vi så många att det skulle bli för trångt, säger Madelene Johansson, ordförande i föreningen och en av
ledarna på lägret.

– Vi tror de här lägren är viktiga både för sammanhållningen i klubben och i samhället. Klart man ska på ridläger och sova i tält någon gång på sommarlovet.

Madelenes döttrar deltar också på lägret.

Lägret är också ett sätt att nå ut till nya ungdomar, som vill vara med och rida i föreningen.

– De flesta här är redan medlemmar, men ett par nya blir det i alla fall vid varje läger, i år är vi rekordmånga.

Tjejerna är mellan 9 och 15 år. Förutom föräldrar hjälper också ett par sommarjobbare till under lägret.

På frågan om det inte är några killar med utropar en av tjejerna glatt ”joho då, en, morfar, han går därborta”.

Föräldrar och som sagt, morföräldrar, hjälps åt med det praktiska runt ridlägret. Hinderstockar ska bäras, mat ska lagas, saft ska blandas. Ibland ska någon kanske tröstas lite också.

Äter under lägret gör man i föreningens egen cafeteria inne i ridhuset.

– I kväll blir det pizza, säger Madelene. Vi får hoppas på fint väder nu när vi ska sova i tält. En av kvällarna är föräldrarna till alla barn här och vi grillar lite också, det tillhör traditionen.

Föreningen bedriver ingen regelrätt ridskola. Därför hyr man in utbildade ridskollärare för lägret.

– Vi har inga egna hästar i föreningen. Vi använder några av medlemmarnas hästar. Vi hyr också in fyra hästar från Närkesberg, stall Släte. Därifrån kommer också ridläraren, Regina Fahlström. Vi har två lärare som kommer. Ute i vår paddock lär Regina ut hoppning. Inne i ridhuset är det dressyrträning. Att träna, rida är viktigt. Men en del handlar givetvis om att borsta och sköta hästarna också.

– Det är roligt att vi fick så pass många deltagare. Intresset är stort bland 9–5-åringar. Sedan är det lite av ett glapp. Det verkar som de lite äldre ofta får andra intressen under en period. Men nu har vi ett stort yngre gäng som är jätteduktiga, menar Madelene.

Pålsboda ryttarförening har 50 medlemmar. 2008 invigde man sitt ridhus. Ridhuset var ett mycket omfattande ideellt projekt som genomfördes med pengar man samlat in och en massa frivilligt arbete. Ridhuset, som från början var en tennishall i Uppsala, plockades ner fraktades hem till Pålsboda och byggdes upp på nytt där det står i dag. Huset utgör basen för föreningens verksamhet. Projektet genomfördes utan stöd från kommunen, även om man senare bidrog till verksamheten.

– Vi har nästan verksamhet här i paddocken utanför och i huset varje dag. Man hyr anläggningen för att träna här med sina hästar. En kväll i veckan kan man beställa tid och träna med en utbildad ridskollärare som kommer hit. Det finns ett stall intill ridhuset, där några medlemmar har sina hästar inhyrda.

– Men den verksamheten hör inte ihop med föreningen.

Föreningen har nyttjande-avtal från Hallsbergs kommun för marken där ridhuset står och några mindre hagar.

– För några år sedan beviljades vi leaderpengar. Det gjorde att vi kunde bygga en enkel kall stallbyggnad med några boxar som man kan låna när man tränar eller deltar i någon av våra tävlingar, eller som i dag, ridläger, fortsätter Madelene

Då kom också en mindre toalettbyggnad med framdraget vatten till samt kafé-delen i ridhuset.

– Annars är vi som föreningar mest. Vi hankar oss fram med insamlade medel, medlemsavgifter och lite aktivitetsstöd Just nu söker vi byggnadslov för att bygga kommentatorshus till våra tävlingar. Vi vill också utvidga våra hagar lite, om kommunen släpper till mark, avslutar Madelene Johansson.