Mänskliga egenheter

Textstorlek:

 I en värld bestående av sju miljarder innevånare i alla fall när det här skrivs, är det kanske inte så konstig att en del av oss har egenheter som är relativt unika. Någonting som bara några miljoner gör eller har för vana att göra! Det kan vara väldigt små saker som vi ibland gör av födsel och ohejdad vana. Det kan vara saker som vi omedvetet gör och inte kan sluta att göra. Manér som vi skaffat oss i vissa situationer under vissa förhållanden. Stress och nervositet kan också skapa konstiga rörelsemönster som uppfattas märkliga av personer i vår närhet. Ibland blir vi uppmanade att göra vissa saker som av andra uppfattas som konstigt och äckligt medan andra ser det som normalt eller nödvändigt. Jag skall försöka ge några exempel på beteenden som kan uppfattas märkliga av vissa och normala av andra.

En universell sysselsättning som nästan alla människor gör är att p-t- n-s-n. Alla gör det fast i smyg, män som kvinnor. Barn gör det helt öppet och oskyldigt. Vi vuxna verkar inte riktigt kunna göra oss kvitt denna ovana, men vi gör det snyggare, tror vi. Favoritplatsen vad jag kan se och förstå för den här sysselsättningen är när vi åker bil, ensamma. Vi tror vi alla fall är ensamma för vi verkar inte räkna med våra medtrafikanter. Vi verkar inte tänka på att de faktiskt ser in genom bilens fönsterrutor när vi är i full färd med våra arkeologiska nasala utgrävningar. Vi tror vi befinner oss i en osynlig bubbla och att bilen är ogenomtränglig för omgivningens blickar.

Har ni tänkt på hur vi tittar på våra naglar på fingrarna? Kanske inte, men en man vänder upp handflatan och viker in fingrarna för att se på naglarna. Kvinnorna de vänder upp ovansidan av handen och sträcker på hand och fingrarna. En skillnad som jag inte kan förklara eller fått någon förklaring till av någon heller. Kanske vi killar är mer blygsamma och håller ihop handen mer än vad kvinnor gör som sträcker ut och visar sina naglar.

De flesta av oss har varit på en föreläsning eller ett föredrag. Har ni tänkt på hur den som föreläser står med sina ben? Väldigt många korsar sina ben när de står på en scen och berättar eller förmedlar ett budskap till åhörare. Speciellt de som ger negativa eller obehagliga besked. Förmodligen vill föreläsarna känna trygghet och är lite nervösa, medvetet eller omedvetet. Häromdagen så jag en kvinna som skulle handla trisslotter och ställde sig med benen i kors. Förmodligen kände hon spänningen när hon köpte lotten och var redan spänd på hur mycket pengar hon skulle vinna.

Dem av oss som är varmblodiga speciellt kanske på sommarnätter och är varma vad gör vi då? Jo, vi sticker ut en fot ur täcket och vips så får vi för oss att det blir så mycket svalare. Sant eller inte.

Det finns mängder av exempel, det här var bara några som är bevis på att vi människor är ena konstiga prickar med märkliga och ibland ljusskygga vanor och ovanor.