Kvinnohuset växer fram

Kvinnohuset växer fram för fullt på Kyrkogatan. Ffoto: Rolf Johnsson
Textstorlek:

Örebro/länet Det efterlängtade Kvinnohuset växer fram. I december är det dags för invigning.
– Ett Sverigeunikt Kvinnohus, säger kommunalrådet Per-Åke Sörman.

På samma tomt som brandstationen i Örebro en gång fanns, i hörnet av Rudbecksgatan och Kyrkogatan, växer nu det nya Kvinnohuset fram i rask takt. Det jobbas intensivt, eftersom allt ska stå klart till invigningen i december. Ekströms bygger.

Det tidigare Kvinnohuset på Nygatan har alltså snart gjort sitt, och behovet av ett nytt hus har varit stort länge. Efterlängtat är rätt ord här.

Britten Uhlin är Kvinnohusets ordförande:

– Det känns fantastiskt att vi snart kan få flytta in. Det känns så spännande och utvecklande. Vi längtar verkligen till december.

Kvinnohuset började 1982 med bara en lägenhet, och den låg i Krämarhuset. Året efter blev det klart med det nuvarande Kvinnohuset på Nygatan 54. Det var ett stort steg framåt, då. Men nu stundar nya tider.

– Det här kommer att bli Sveriges modernaste Kvinnohus, det modernaste skyddade boendet i landet. Fantastiskt.

I dagsläget har Kvinnohuset åtta rum. Men i fortsättningen är det lägenheter som gäller. En stor utveckling alltdå.

– Vi kommer att få elva lägenheter. Just nu jobbar vi i olika arbetsgrupper för att se hur vi ska utrusta lägenheterna på bästa sätt. Och det känns jättebra så här långt. Men det är mycket pyssel innan allt blir klart.

Britten Uhlin menar också att det handlar om att ge de bästa förutsättningarna för att bemöta de utsatta kvinnorna i nya miljöer.

– Ett helt nytt boende, en helt ny miljö, fjärran från det invanda. Det handlar om att göra det här på bästa tänkbara sätt, så att alla verkligen känner sig hemma i boendet. Jag tycker vi jobbar framgångsrikt med det i våra arbetsgrupper.

Kommuanlrådet Per-Åke Sörman (C), med ansvar för programmet social välfärd i Örebro kommun, säger så här:

– När det nya Kvinnohuset invigs i december så blir det i nya, fräscha, välbehövliga och tidsenliga lokaler. Det kommer att ett riktigt lyft för hela den här viktiga verksamheten.

– Det kommer rent av att bli ett Sverigeunikt Kvinnohus, menar jag, inte minst med tanke på det centrala läget och moderna inredningstänket.

– Sedan är förstås föreningens innehåll och verksamhet som är det allra viktigaste. En verksamhet jag för övrigt vill lovorda.