Jaktmässa på Medevi även i år

Centralfigurer i mässcentrum framför klockstapeln i Medevi Brunn. Mässgeneralen PO Östergren (t vä) tillsammans med Stefan Emilsson som har ansvaret för serviceorganisationen.
Textstorlek:

Förra årets premiär för Medevimässan lockade storpublik och betyget från såväl utställare som besökare var högt.
Nu är det snart dags för årets mässa, ännu mer förbättrad och med ännu fler stora aktörer.

Fredag och lördag, 18-19 augusti, är datumen som alla med intresse för jakt, skytte, vapen, fiske, skog, hund, natur, fritid, motor, marin samt konst och hantverk bör lägga på minnet.

Det är nämligen grundstommen i Medevimässans upplägg och för mässgeneralen PO Östergren är visionen kring upplägget helt klart, och var så redan till förra årets premiärmässa:

– Mässan ska förutom att erbjuda en intressant och kunskapsgivande utställning även utvecklas till en samlingsplats för beslutsfattare, förbund och olika intresseorganisationer som kan lyfta och diskutera viktiga frågor inom de ämnesområden mässan innefattar, förklarar han.

Mäss-starten förra året lockade under de två dagarna mellan 10-15 000 besökare, och allt talar för att årets upplaga kommer att samla ännu fler.

– Förra året blev glädjande nog över förväntan. En fördel med vår mässa är att slippa trånga mässhallar utan istället kan folk fritt vandra runt utomhus på det stora mässområde vi har tillgång till, menar Stefan Emilsson som är servicensvarig.

Det väl tilltagna mässområdet avskräckte inte folk och i år kommer det att finnas två traktorer med vagnar som skjutsar publiken mellan de olika platserna.

– Vi har också lagt väldigt mycket jobb på att ha bra uppskyltat så det ska bli lätt för besökarna att hitta de olika utställarna, påpekar PO.

PO berättar att de utställare som fanns med förra året i princip bokade om sig direkt för att vara med i år.

– Det är fantastiskt att så många små, medelstora och stora företag på så kort tid har förstått det helt nya upplägget och samtycker till detta eftersom denna typ av mässa inte tidigare har arrangerats, konstaterar PO.

Nytt för i år är att även jordbruk finns med som utställare. En annan nyhet är den stora satsningen på barn, djur och natur.

– Det är ett led i vår strävan att alla, oavsett ålder och kön, ska ha lärt sig något viktigt och intressant genom ett besök här.

Bland annat kommer beteendecoachen och hundpsykologen Gittan Engberg att finnas med och ansvara för ett program där barnen får lära sig hur hundar ska bli lugna och harmoniska för att bli vän med barnet.

Förutom utställardelen arrangeras under de två dagarna även en rad föreläsningar och paneldiskussioner, också i andan att mässan ska vara kunskapsinriktad.

Bland dessa finns representanter och ”tunga namn” från Naturvårdsverket, Länsstyrelsen, Svenska Jägareförbundet, Jägarnas Riksförbund, LRF, Sydved med flera.

Hela mässidén bygger också på att knyta sponsorer till arrangemanget och som då, genom sina bidrag, ger mässan unika möjligheter till genomförandet.

– Vi har, och vi kommer, att benhårt stå fast vid vår idé att mässan ska vara helt avgiftsfri för såväl utställare som besökare.

– Vanliga människor kan komma hit utan att det kostar en massa pengar.

PO Östergren hade vid starten förra året en tanke att bygga upp mässan i tre steg.

Steg ett var att etablera mässan med intressanta utställare och bra föredrag.

I år har man i steg två förädlat och förbättrat, bland annat med att utveckla ytterligare för att få till stånd en samlingsplats för samhällsnyttiga föredrag och debatter.

– Vi har skapat spelplanen för de stora aktörerna som ska kunna träffas här årligen och föra konstruktiva och framtidsinriktade diskussioner kring frågor inom det ämnesområde mässan omsluter.

Nästa år sjösätter man sedan steg tre och då genom att utöka mässan till tre dagar.

– Det är ju val nästa år och vi kommer därför att anordna en politikerdag, avslöjar PO som har förhoppningar om att då kunna samla landets partiledare i Medevi.

Steg tre innehåller även ambitionen att bli en nordisk mässa eftersom mycket kring vilt och miljö ser likadant ut i våra grannländer.

Det ska även nästa år, enligt PO, göras en jättesatsning för familjer. Vad det kommer att bli funderar PO och övriga medarbetare nu på.

– Vi har en riktigt bra stab och det är viktigt att vi har en ”vikänsla”, och att vi ska skapa något tillsammans, menar PO.

– Vi känner uppskattningen, både från utställare och publik. Inte minst för att vi kan erbjuda kvalitet, menar PO och får nickande medhåll av Stefan Emilsson.

Fredagen den 18 augusti kl 9 inleds årets mässa med en hundparad ledd av Gittan Engberg.

Klockan 10.15 är det så dags för landshövdingen Elisabeth Nilsson att hålla invigningstalet.

Därefter är mässan i full gång och för att få veta mer om vad som händer och på vilka tider kan man klicka in på www.medevimassan.se