Insamlingen av plast avklarad för i år

Textstorlek:

​I veckan hölls årets stora insamlingskampanj att lantbruksplast i Örebro län. Under en intensiv julivecka ska alla plast man använt under året lastas och köras till en av de uppsamlingsplatser som håller öppet bara ett par dagar varje sommar.

Tillhör du de som undrar var jordbruket gör av all den plast man använder? Inte minst de vita rundbalar som så här års ligger lite varstans ute på fälten genererar mycket plastavfall när de används på vintern.

När jordbrukarna köper plasten betalas de en avgift på varje köp som ska gå till återvinning av plasten. Plasten lagras på gården under ett helt år. Det kan handla om ensilageplast, tomma dunkar och tomma säckar. Under en intensiv julivecka samlas plasten in i länet. Det finns ett antal platser dit man kan köra plasten. Varje insamlingsplats håller bara öppet i två dagar. En eftermiddag och en förmiddag. Jordbrukarna lastar då plastavfallet på vagnar och kör till uppsamlingsplatsen, där det mellanlagras. Så småningom hämtas det upp av lastbilar och går till återvinning. Plasten blir lite av varje, bland annat lastpallar och ny ensilageplast.

– Insamlingssystemet helt optimalt Jag gissar tyvärr att en del plast blir liggande på grund av det, säger Per Willén, LRF-ordförande i Örebro län som själv lämnade plats vid Lantmännen i Askersund.

– Ett par dagar är kort tid. Dessutom är detta en ofta hektisk vecka för många djurbönder. Många upplever det som problematiskt att lagra plast i ett år dessutom.