Filmen om Ronnie Peterson har premiär onsdag

Emerson Fittipaldi, Nina Kennedy och Henrik Jansson-Schweizer har olika funktioner kring filmen om Ronnie Peterson. De två förstnämnda som medverkande och den sistnämnde som regissör.
Textstorlek:

Ronnie Peterson gjorde under sin levnad väldigt mycket reklam för Formel 1-sporten och för sin hemstad Örebro. Nu har filmen om hans liv premiär, ”Superswede – en film om Ronnie Peterson”.

Det har varit hektiska dagar för alla de inblandade, regissören Henrik Jansson-Schweizer, Ronnies dotter Nina Kennedy och racerlegenden Emerson Fittipaldi.
Länsposten har sett filmen och fått en pratstund med alla tre. på rådhuset hälsades de välkomna av regionrådet Irene Lejegren, som var mäkta stolt över att filmen handlar om en motorstjärna från Örebro.
Regissören Henrik Jansson-Schweizer var väldigt glad att region Örebro län ställt upp som medfinansiär och kunde meddela att denna är den dyraste dokumentär som hittills gjorts i Sverige. Men varenda krona är väl värd, menar han, och har använts till att plocka fram unikt arkivmaterial och många resor till racinglegender runt om i världen.
– När jag kontaktade de olika racerstjärnorna om att en film var på gång om Ronnie så sade de samma sak: ”Äntligen, det här har vi väntat på länge”. De var inte svåra att övertala om att ställa upp, berättar Henrik.
– Jag måste också berömma Emerson Fittipaldis välvilliga samarbete till den här filmen. Jag minns vid ett tillfälle när vi var i New York och Emerson var i Sao Paulo och vi behövde komma i kontakt med honom. Han satte sig då direkt i ett flygplan för att träffa oss, trots hans pressade tidsschema.
Jag ställer frågan till Henrik:
Vad är din relation till Ronnie?
– Jag var bara nio år när olyckan hände och satt och tittade på loppet när det gick på Monza. Med fasa minns jag än idag reporten Janne Svanlunds ord när han sa att det var Ronnies bil som brann. Då sprang jag ner till min mamma, som stod och rökte under fläkten, och meddelade det fruktansvärda.
– Dagen efter var detta det stora samtalsämnet i skolan. Min mamma jobbade då i en kiosk och när jag gick dit kunde jag läsa om det hemska dödsfallet på löpsedlarna.
Henrik och en kompis till honom blev riktiga Formel 1-nördar och samlade allt om sporten, plus förstås klipp om Ronnie.
– När jag i vuxen ålder började jobba med film så fanns idén i bakhuvudet om att göra en dokumentär om Ronnie, och för tio år sedan började planerna bli mer och mer realistiska.
– Så kom då den här filmen Rush för fyra år sedan, som också handlade om Formel 1 på 70-talet, och då gick luften ur en något. Men vi i film-teamet tänkte att vi kör ändå, nu eller aldrig.
När så Henrik för två år sedan kontaktade Ronnies dotter Nina Kennedy, så kom nästa aber, hon mindes just ingenting från sin far. Därför lade Henrik upp det hela som att Nina i filmen sökte pusselbitar om pappa Ronnie.
Hon har därför genom filmens hjälp fått värdefull kunskap om sin far, som gick bort innan hon fyllt tre år. Dessutom fått mer kunskap om sin mor Barbro, som avled när Nina bara var tolv år.
– Det enda minne jag har av pappa är att jag tyckte han torkade sig med handduken på ett konstigt sätt, säger Nina och skrattar till.
Nina är väldigt nöjd över slutresultatet av filmen och hur hennes pappa har framställts. Däremot är hon inte nöjd över statyns placering vid Almbyplan.
– Det var ju bara min farfar och farmor som bodde i Almby. Pappa hade flyttat hemifrån när de flyttade dit. Jag tycker att statyn är värd en mer central plats, så att turisterna hittar den.
Berättade din mamma någon gång om var hon och din pappa träffades?
– Oh ja, det nämnde hon flera gånger. Det var på Prisma. Finns det kvar förresten?
LP kan meddela Nina att åtminstone skylten finns kvar, men att stället bytt namn flera gånger.
Nina bor sedan två år tillbaka i Stockholm efter att ha bott i London under många år. Men Örebro känns ändå lite hemma för henne efter alla jular hos farfar och farmor respektive morfar och mormor.
– Sedan har jag min farbror Tommy kvar här, men dessvärre ingen annan släkt. Min gudmor bor också här, förresten.
Emerson Fittipaldi och Ronnie Peterson var nära vänner. Även racerstjärnornas fruar kände varandra och brukade umgås i Emersons sommarvilla i Schweiz.
– Ronnie var en mycket vänlig, artig och sympatisk personlighet. Han hade bra sinne för humor och vi hade ofta roligt ihop.
När jag berättar för honom att jag ibland på nätterna har mardrömmar om att inte ta kurvorna när man åker bil, så känner han igen det.

– Jag kör racing varje natt, utbrister han.