De startar lyxkrog vid Boo slott

Krögarparet Joseph och Mikaela Devine vid Staten i Boo. Foto: Henrik Östensson
Textstorlek:

BOO Att det startas restauranger i Örebro är inte så ovanligt. Men att det startar en i Boo tillhör inte det vanliga. Den 23 augusti håller dock Boo Natur öppet för första gången. Det är paret Devine som arrenderar det som i folkmun heter Staten, invid Boo slott, en gammal arbetarbostad. 

Joseph Devine har varit kock i hela sitt yrkesverksamma liv och har jobbat på restauranger med stjärnor i guide Michelin både i Storbrittanien och Stockholm. Bland annat har Joseph arbetat på Den välkända krogen Frantzens i gamla stan, Stockholm.

– Jag flyttade från Storbritannien till Sverige nära jag stötte på kärleken, det vill säga Mikaela, säger han.

Mikaela är uppvuxen i Örebro, men har tillbringat sina somrar nära Boo, vid sjön Avern.

– Min morfar bor nämligen i Hjortkvarn, närmsta tätort. Där bor även vi numera, berättar Mikaela.

Det fanns en dröm om att starta något eget, driva egen restaurang.

– Stockholm kan vara svårt. I Örebro finns redan ett mycket stort utbud. Det är inga problem att få en bra hamburgare i staden, men jag ville göra annan mat, menar Joseph.

Han kom i kontakt med familjen Hamilton som äger Boo egendom, där Staten ligger, på en restaurang
i Örebro.

– Vi började prata. De berättade att de höll på att renovera det här huset och att planen var att det skulle bli en restaurang. Vi åkte ut och tittade och beslöt oss för att haka på och arrendera huset.

Det gamla huset har under ett par år renoverats. Det kallas för Staten, helt enkelt för att det förr i tiden utgjorde statarbostäder. När statarsystemet övergavs var det tre hyreslägenheter i huset. Ofta hyrdes de av folk som jobbade på Boo egendom. Förr i tiden fanns mycket personal på ett gods av Boo:s storlek.

– Nu är det helt renoverat och ombyggt, med ett helt modernt kök. Det finns 23 bordsplatser, så det är ingen stor restaurang, säger Mikaela.

Det blir öppet kvällstid från onsdag till lördag.

Maten då?

– Det blir inte ett matställe för de som har bråttom, ler Joseph. Det kommer att vara en så kallad set meny. Det innebär att vi inte har à la carte, en matsedel att välja på. Vi kommer att ha två menyer att välja mellan.

Det blir en mindre, med håll i er nu, 12 rätter, och en större, med 18 rätter.

– Det kan låta mycket. Ett sätt att äta på som inte folk är så vana vid än, men det blir de, menar Joseph.

Det handlar om små små rätter, en del kanske bara en munsbit.

– Det blir som en symfoni av många smaker som ska komponeras ihop till en minnesvärd och häftig upplevelse. Att äta här ska vara något man minns, något nytt som man kommer tillbaka till.

En del valmöjligheter blir det dock. Man ska exempelvis kunna välja om man vill ha en riktigt söt, eller lite mer syrlig inriktning på sin dessert.

Menyn kommer att ändras under året.

Josephs plan är att låta årstiderna och leverantörerna styra.

– Vi ska ha så mycket lokalproducerade och närproducerade råvaror som det bara går. Närke har fantastiska livsmedelsproducenter. Ta bara Källsprångs gård, Ostbiten i Granbergsdal och inte minst Närkekött. Vi verkar ju också i ett av landets vilttätaste områden. Jaktsäsongen börjar snart. Det kommer att synas och kännas på menyn, säger Joseph. Vi kommer under jaktsäsongen också att erbjuda en till antalet rätter mer normal jakt-
meny, en trerätters, som man bokar.

– Som det ser ut här i området finns inget ställe dit man kan åka och få ett gott glas vin. Det ska man kunna få här. Till det ska man också kunna få en lite enklare rätt från en speciell barmeny, inflikar Mikaela.

Restaurangen slår som sagt upp portarna den 23 augusti. Den 27 blir det en officiell invigning med inbjudna gäster, bland annat landshövding Maria Larsson.

Paret oroar sig inte för möjligheten att få folk att åka ända ut till Boo för att äta gott.

– Nej, det är en fantastiskt naturskön plats. Många åker betydligt längre för en matupplevelse. Vi har redan en hel del bokningar.