Visar Händernas skaparkraft

På slända spinner Ingegärd Östlund en fin tråd av nässelfibrer. Foto: Inger Persson
Textstorlek:

Nu pågår en hantverksutställning i församlingshemmet i Kumla. Här finns många vackra alster som visar på vilken kreativitet det finns.

Att besöka hantverksutställningar är alltid lika spännande, det finns alltid någonting nytt att lära sig. Så är det på utställningen i Kumla församlingshem. Här finns många olika alster att titta på och njuta av.
Kanske väcker mångas intresse vid en av utställarna och det är tråden som Ingegärd Östlund, Kumla har på sin slända.
– Det är fibrer av nässla som jag spinner tråd av. Förr var det vanligt med nätteldukar och de var gjorda av nässlor, berättar Ingegärd. Hon lär ut att metoden för att få fram fibrer från nässlan är densamma som med lin.
Runt om i stora salen finns utställare och bord fyllda med allt från smide, snidat, vävt, målat, tovat med mera. På ett bord ligger tunna skira dukar i olika färger. De är speciella, för de är gjorda med nål och tråd. Ett Bosniskt hantverk som heter Keranje och ser ut att kräva mycket tålamod att tillverka.
Utställningen är öppen till och med den 26 juli och pågår måndag – onsdag mellan klockan 14.00-16.30.
Klockan 14.15 hålls en kort andakt varje dag i kyrksalen och klockan 15.00 blir det underhållning. Kaffe med hembakat bröd serveras.
Har det varit svårt att hitta utställare?
– Nej det har varit lätt, det här är fjärde året som vi har sommarcafé och hantverksutställning, och det har blivit omtyckt. På sommaren är det inte så många verksamheter igång, och då är det här ett tillfälle att komma ut och träffa andra, berättar Elisabeth Jonsson, en av dagens värdinnor.
Vid vårt besök var det sång och musik. För programmet stod de fyra herrarna i Kvismarekvartetten samt riksspeleman Helene Gerdevåg och kantor Karin Johansson.
Vad händer på utställningen kommande vecka?
– Måndag 17 juli kommer Kerstin Nilsson-Lundell och berättar under temat “Fabrikör Carl Nilsson- min farfar. På tisdag den 18 juli blir det text, tal och ton med Ghlenn Lindquisth. En dag senare den 19 är det Göran Gunnarssons tur att berätta om livet som polis och visa en film om händelser i Kumla.