Träffen lockade många

Musikkåren Spikblecket spelade och besökarna njöt i den ljumma kvällningen. Foto: Björn Palmqvist
Textstorlek:

LERBÄCK Spånbrokällan med sitt välsmakande och järnhaltiga vatten har varit samlingspunkt sedan långt tillbaka i tiden. Nu dricks väl inte så mycket vatten men en naturfager samlingspunkt är det när hembygdsföreningen bjuder in till träff.

 

Spånbrokällan som ligger någon kilometer söder om Lerbäcks kyrka har historiska anor och har både använts som offer- och hälsokälla.

Den hade säkert försvunnit i vegetationen om inte hembygdsaktiva ivrare sedan slutet av 1960-talet sett till att vårda platsen och märka ut den på ett bra sätt.

Sven Wester var en av dessa hembygdsvänner som också kläckte idén att platsen skulle förses med stolar, uthuggna ur stockar, och som skulle tilldelas personer som betytt mycket för bygden.

Sven liksom Sonja Öhrman, Arne Björck och Harald Cromert hade en speciell förkärlek till “källplatsen”.

Erik Engdahl som var hembygdsföreningens ordförande åren 1965-80 blev den första att hedras med en stol, som då fick nummer 1.

Westers arbete med att tillverka stolen skulle naturligtvis belönas, givetvis då genom att även han skulle få en “tronstol” i skogsgläntan.

Ruben Karlsson, Arne Björck och Harald Cromert skred till verket och Wester fick sin stol.

Sedan dess har det löpt på och idag finns 13 högsäten i en halvcirkel framför talarstolen, också den uthuggen ur en stock.

Namnskyltar i plåt berättar om stolarnas ägare, och efter frånfälle från jordelivet har de ersatts med senare tillkomna eldsjälar.

Nyligen var det dags för årets samling vid källan och den lockade inte mindre än ett knappt 60-tal besökare.

Entrén in till platsen pryddes av blomsterkransar och annan fin utsmyckning.

De flesta inledde besöket med att gå den lilla tipsrundan med lite halvkluriga frågor.

Samtidigt började blåsorkestern Spikblecket att bjuda på lite skön bakgrundsmusik och folket slog upp sina medhavda stolar i den kuperade skogsterrängen.

Ordföranden Ingela Oxelgren, som för övrigt också har tillägnats en stol med anledning av hennes förtjänstfulla arbete, hälsade alla välkomna och påminde om Westers och Öhrmans insatser i bygden.

– Vi ägnar dem en speciell tanke i dag, framhöll hon.

En musikalisk höjdpunkt i den vackra sommarkvällen var förstås när dragspelsvirtuosen Bo Gäfvert hängde på sig bälgaspelet och bjöd på en rad av musikpärlor som gick rakt in i hjärtat hos åhörarna.

Ingvar Björck, son till tidigare nämnde Arne Björck, berättade kort om platsen och upprinnelsen till de 13 stolarna.

En extra tanke skänkte han till nyligen bortgångna Sonja Öhrman genom att läsa några av hennes dikter, bland annat, “Spånbrokällan”.

Det blev en minnesrik kväll där det även gavs tid till en kaffestund och social samvaro innan vinnarna i tipspomenaden redovisades.

Björn Palmqvist