Tivedsnaturen lockar utländska turister

Holländare från organisationen Nosun slog läger några dagar och tillbringade tiden såväl på campingen som på lederna kring nationalparken. Foto: Björn Palmqvist
Textstorlek:

TIVEDEN Tyskar och holländare älskar naturen med allt vad det skafferiet innehåller. Deras vanligtvis stressiga vardag byts ut mot skogarnas stillhet och sjösystemens möjligheter till olika former av upplevelser. För många av dem blir Tiveden en plats för rekreation.

 

Enligt statistisk beräkning kommer hela 40 procent av besökarna som anländer till Laxå kommun från utlandet.

Stor del av dem är turistande par och familjer från både Tyskland och Holland, och det är främst in i Tivedsskogarna de söker sig.

På vägen utmed Unden, mellan Finnerödja och Sannerud, ligger Camping Tiveden, en oas så nära naturcamping man kan komma.

– Jag tror att nästan 90 procent av våra gäster är från utlandet men under senaste åren har även svenskarna hittat till oss, berättar Marlies de Kort.

Marlies driver campingen tillsammans med maken Hein och till viss hjälp är även sönerna Joppe, Siebe och Heiko.

Familjen har sitt ursprung från Holland vilket givetvis gör att de vet vad såväl de forna landsmännen som tyskar efterfrågar under sina ledigheter.

Campingen ligger riktigt naturskönt intill sjön Undens östra strandremsa.

Där finns 75 platser och dessutom erbjuds 13 stugor för uthyrning.

– För oss är det viktigt att behålla kvaliteten med naturmiljön och att inte tränga ihop gästerna, påpekar Marlies.

Det gäller att boka plats i tid för under högsommaren blir det fullbelagt hela tiden.

– Vi har väldigt ofta gäster som alltid återkommer till oss, konstaterar Marlies.

Vid Länspostens besök har personalen fullt upp med att serva ankommande gäster, hyra ut kanoter och båtar och sköta alla andra löpande uppgifter.

– Nu börjar holländarnas semesterperioder och det innebär ytterligare tillströmning av turister, framhåller sonen Heiko som fick bli reporterns tolk under vandringen runt på campingen.

I ett tiotal enmanstält övernattar en grupp deltagare från organisationen “Nosun” (ingen sol). De dyker gruppvis upp i Tiveden varje år på sin genomresa i Sverige.

– Vi reser genom Sverige och det här området mellan de två sjöarna Vänern och Vättern är mest attraktivt när man söker naturen. Vi vill helst vandra och ha lite aktiviteter i nationalparken, berättar Jasper, en i gruppen och som stannar två dagar innan de åker vidare.

Men det finns svenska gäster också. Paret Lennart och Gunnel Ahl från Mariestad har varit säsongscampare i sin husvagn i hela 29 år.

– Vi gillar Tivedens natur med fina sjöar och stigar att gå på. Vi är mycket ute i skogen och plockar både bär och svamp när den säsongen är inne, förklarar Lennart.

I en kant av området syns tipin, ett konformigt tält som i sitt ursprung användes av prärieindianerna.

I den bor och verkar under sommaren Clasien van Kampen som i sitt hemland har ett eget företag som just sysslar med utomhusarrangemang.

Hon är inhyrd för att ordna och hålla i familjeaktiviteter i naturen sex gånger i veckan, och har tipin som utgångspunkt.

Clasien tar med barn och vuxna ut på skogspromenader och letar smådjur, djurspår, bygger skydd och lär ut om de olika bär som växer på tuvorna.

Vid tipin gör hon upp eld med hjälp av flintasten och en järnbit för att sedan grädda pinnbröd eller grilla korv.

Det finns således mycket att ägna sig åt på campingen.

Är vädret fint lockar förstås ett bad i sjön Unden, eller att bara sitta still och njuta av den vackra omgivningen.

Familjen de Kort har hela tiden under de sju säsongerna de drivit campingen utvecklat den successivt.

Servicebyggnaden är utbyggd och nyrenoverad och har alla moderniteter som gästerna efterfrågar.

Marknadsföringen är givetvis viktig och de deltar vintertid på olika turistmässor i Belgien och Holland.

– Men den bästa reklamen är ändå när nöjda gäster berättar för andra om sina upplevelser och den fina naturmiljön vi har att erbjuda här, menar Heiko de Kort.

Björn Palmqvist