Norasommar med ånglok och träkåkar

Mycket mer Nora än så här kan det inte bli. Det är så här sommaridyllen Nora vill visa upp sig för besökarna. Foto: Rolf Johnsson.
Textstorlek:

Askersund eller Nora? Vilken är länets sommarstad nummer ett?
– Nora, såklart, säger Maria Wahlström på Turistbyrån, och ler välkomnande.

Samma dragkamp år efter år: Nora eller Askersund? Var hittar vi länets charmigaste sommarstad? Och svaret man får beror förstås på vem man frågar.
Men varför ska man välja Nora i sommar? Vi ställer frågan till Håkan Ceder, som är turistchef i bergslagskommunen.
– Oj, det finns så många skäl. Vi har en fantastisk sommarstad. Jag märker att folk alltmer är ute efter att hitta de små städerna, där de kan parkera bilen och strosa runt. Det gör man i Nora, med råge.
Enligt Håkan Ceder har utvecklingen för Noras turism gått stadigt uppåt de senaste fem sex åren. Det man kan mäta är antalet gästnätter.
– En otrolig utveckling. Vi kan inte mäta alla husbilar och bilburna turister som stannar till. Men vi ser på gästnätterna en klar ökning. Jätteroligt.
– Det är miljön, glassen, serveringarna och veteranjärnvägen som drar.
Och när vi ber turistchefen räkna upp tre skäl till att besöka Nora, så svarar han:
– Tre, det blir tufft när det finns kanske 53 skäl. Men jag svarar så här då: 1) Trästaden 2) Kulturreservatet Pershyttan 3) Evenemangen.
Vad gäller de senare så är utbudet stort med Noradagarna (fyra dagar), Parkfesten (fyller tio år), Stadras scen, Noramarken, Lang-vandringar, Larsmäss…
Och visst är Nora en fikastad, menar han.
– Absolut. Det är en glass- och fikastad. Vi har ju vår berömda glass, och våra klassiska fik. Men nya har också tillkommit. Området Bryggeriet är ett sådant ställe, med kultur och servering.
En nyhet för året är cykelleder. Det finns ett helt knippe att välja på. Olika långa, olika krävande.
– Det är en trend, en trevlig sådan som jag hoppas blir bestående, att folk vill röra på sig. De vill cykla och vandra under semestern. Och det finns ju kanonfina möjligheter till det runt Nora.
Populäraste hojturen är Norasjön runt. 21 km i lagom terräng.
– Jag tycker uppriktigt att vi har ett jättefint utbud till turisterna. Och vad gäller kampen mellan Askersund och Nora så hamnar väl båda på förstaplats. Det beror ju på vad man är ute efter som turist.