Kulturglimtar i Kumlan

Ingela Bornström i sin mysiga stugmiljö med tecknarpennan i högsta hugg. Foto: Göran Lindhé
Textstorlek:

I Östra Kumlan har Ingela Bornström bott i många år. Hon kommer utgöra en programpunkt i Kulturglimtar som arrangeras till helgen på 36 olika platser i Ljusnarsberg.

– Jag var faktiskt initiativtagare till arrangemanget när det startades 2010, nämner hon.
Hon ingick då och ingår fortfarande i Ljusnarsbergs Konstklubb, som står som arrangör nu för åttonde året. Man vill visa på traktens kreativa talanger och dela med sig av sin skaparglädje.
Under både lördag och söndag, mellan klockan 11.00 och 17.00 får man dessa doser av kultur, plus chans att även få sig lite till livs.
Bland annat hos Ingela som under varje helg i juli kommer driva Källmans skogscafé, alldeles intill sin bostad i Östra Kumlan.
– Almanackan ligger så till i år att det blir fem helger under juli, som jag kommer ha öppet. Så var det förresten även förra året, som var premiäråret.
Det är en riktigt mysig timmerkåk, där en öppen brasa tillsammans med Moraklocka och vepor på väggarna ger den där särskilda dalakänslan. För här uppe är man ju granne och helt nära det landskapet.
– När jag köpte det här stället fick jag även ta över inventarierna och behövde därför aldrig plocka upp mina egna koppar och fat. Då fick de säljas på min loppmarknad istället.
Ingelas hus byggdes av en familj vid namn Källman och därför har namnet fått hänga med. Här inne i storstugan finns plats för ett 30-tal kafégäster och ungefär lika många utomhus. Huset byggdes 1967 av lokalt virke i Östra Kumlan.
Lite längre bort finns ett annat hus, som också ingick i fastighetsköpet. Det är en tvåvåningsbyggnad från 1890-talet, som Ingela helt använder som utställningshall och loppis.
Under Kulturglimtar kommer hon låna ut lokalerna till Alaaeddin Alfhalabi som ställer ut fotokonst. Dessutom till Linda Blaauw, som driver företaget Tova Tant. Hon tillverkar tovade figurer och tavlor, samt gör sjalar och väskor.
Här kommer även Lädertommy visa läderhantverk. Ingelas sambo Dennis kommer även stå och sälja rökt fisk.
– Själv kommer jag ställa ut konst i trädgården till kaféet och mina tavlor är målade med en vattenbeständig färg, utifall det blir regn, säger Ingela, samtidigt som hon visar upp några av sina hjärtformationer som alltid pryder gården.
Ingela är inte expert på någon konstform, enligt henne själv. Däremot är hon kunnig i de flesta av genrer. Men så är hon också bildlärare på Kyrkbacksskolan i Kopparberg, och då är det väl närmast en förutsättning att ha en bred konstskicklighet.
Vidare har hon kunskaper i pralintillverkning efter att ha utbildat sig till pralinör hos Nora Chokladskola. Egentillverkningen säljs sedan i kaféet.
På meritlistan står också guld i SM i mathantverk, som i höstas gick i Umeå.
– Det vann jag i klassen chutney när Eldrimner arrangerade. Det var en rabarberchutney med curry, som juryn framhöll hade en fin färg och konsistens.
Dessutom blev det ett brons i klassen kryddad marmelad. Dessa varor säljs även i gårdsbutiken som finns i huset där Ingela och Dennis bor. Det var förresten Dennis som inspirerade henne att ställa upp i SM i mathantverk, efter att något år innan tagit hem klassen rökt fisk.
Det händer alltså mycket kring Östra Kumlan, som man hittar i skogen strax nordväst om Ställberg.
– I 1890-talshuset kommer jag låta olika konstnärer alternera under helgerna nu i juli. Vecka 27 visar Britt-Marie Zaunschirm sina härliga akvareller. Veckan därefter kommer Eva Wikman och Stina Sahlin-Mercke, som visar glas respektive tovade produkter.
– Vecka 29 ställer Pererik Nilsson ut uttrycksfulla foton och sista veckan är det Hans Larssons tur att visa foton. Det är på saker som har framtiden bakom sig.
Men Kulturglimtar i Ljusnarsberg har definitivt framtiden framför sig, även om antalet utställare i år är något färre än vanligt.
– Vi hoppas ändå att det ska finnas något för alla, avslutar Ingela Bornström.
Nu har inte Länsposten varit på allt, men ett besök på Stjernfors Herrgård är verkligen att rekommendera. Alla som gillar nostalgi, med tekniska prylar kommer här få sitt lystmäte.
För de som gillar teater finns Hyttans Hemligheter, som är en teatervandring för hela familjen genom Löa Hytta.
Ställdalens Fotoklubbs alster är alltid intressant att skåda. En spännande konstnär är också Nicolai Nickson, som kommit till Ljusnarsberg direkt från konstscenerna i New York, där han verkat under många år.
Nu bor han i Ställdalen. Bland Nicolais alster kan nämnas den Mariaskulptur som finns i Ljusnarsbergs kyrka i Kopparberg. Där blir det även två olika konserter under lördagen, klockan 12 och 22.