Jörgen Westholm vann Länspostens lopp

Jörgen Westholm i vinnarcirkeln med Viscount, ägare, skötare och Länspostens Björn Palmqvist. Foto: Rolf Johnsson
Textstorlek:

V86 i Fornaboda blev den soliga folkfest som förväntades. ”Sveriges främsta sommarbana” gjorde skäl för sitt rykte.
4.176 personer kom till tävlingarna. Sommarens publikrekord!

Det blev Jörgen Westholm som den här gången fick kliva in i vinnarcirkeln som segrande kusk i Länspostens lopp. Hans styrning bakom Viscount knäppte alla. Segerchecken var på 50.000 kronor. Dessutom hederstäcke, blommor och present från Länsposten, överlämnat av Björn Palmqvist.
Jörgen Westholm:
– Jag kände 800 kvar var att jag hade att åka med .Samtidigt blev det strul där framme bland de andra hästarna Då gjorde From Above-sonen rätt för sina fina gener.
Det här var ett lopp i unghästserien. Ingen av de tio hästarna i loppet hade tävlat tidigare. Vinst alltså i första loppet för Westholms styrning.
–  Egentligen är det i grunden en kanonhäst. Men även om det är en topphäst så har han varit opolerad hemma i träningen. Frågetecken alltså.
–  Men jag är inte överraskad över att han vann. En rolig kväll för mig. Och vilken stor och härlig publik!
Lika glad var skötaren Camilla Svahn:
– Oj vad roligt. Nu får vi lön för mödan.
Som vanligt satt folk bänkade i gröngräset för att uppleva travsport när den kanske är som bäst, alltså i grön miljö och med landsbygdskänsla. Fornabodatravet är en folkfest, när det är som bäst. Och det var det absolut den här V86-onsdagen.
På plats var de bästa kuskarna. Men den här gången fickalltså både Björn Goop, Ulf Ohlsson och Örjan Kihlström se sig besegrade av Westholm i Länspostens lopp.
När vi intervjuade ordföranden i Lidesbergs Travklubb, Roland Bergh, innan tävlingarna, sa han:
– Hoppas att vi kan dels kan slå publiksiffran som Åmål hade veckan innan, dels slå publikrekord för sommaren.
Han blev bönhörd över hövan. Hans önskan om minst 3.000 åskådare slogs med rejäl råge.
– Vår bana är svårslagen somtrivsam sommarbana. Både publik och kuskar trivs här. Se vad mycket folk det sitter i gröngräset och har trevligt när travsport är som folkligast. Det här är härligt.
– Men vi har ett bra utbyte med Åmål, där vi delar med oss av varandras erfarenheter, så att båda våra banor kan bli vassare. Vi mindre banor mår bra av ett sådant utbyte.
Travklubben har 80-90 medlemmar i nuläget. Roland Bergh har varit med i styrelsen sedan 70-talet, av och till vad gäller engagemanget.
– När vi hade barn hemma så låg jag lågt. Men nu är jag ordförande sedan tre år tillbaka. Vi har en trevlig och glad travklubb med välskött ekonomi.
– Vi har under senare år även investerat i nya stallar, och även utvecklat vårt matutbud.
– Och det är det långt ifrån alla travbanor som kan säga att de har en bra ekonomi. Vi har gjort ett litet plus de senaste åren. Det är vi stolta över.
Till vardags är han lantbrukare, och pensionär, i Fåsjöhyttan. Sin första travhäst köpte han 1971. Nu har han två.
– Det är väl ungefär så det här med travintresse fungerar. Man har en häst, som sedan leder vidare till engagemang. Det är en rolig hobby.
Och hur är det nu med den där drömmen om V75-tävlingar på “Boda”. Är den realistisk?
– Än så länge har vi inte fått några. V 86-kvällen är vår största händelse på året, inkluderande Bergslagsloppet (vanns i år av Örjan Kihlström – igen) med 100.000 i förstapris.
– Men vi har inte gett upp hoppet om att få V75även till Fornaboda. Nu när ATG ska utveckla nya spelreformer, med fler V75-dagar, så har vi en förhoppning om att kunna få en liten del av den kakan.
Fornaboda har i år elva tävlingsdagar. Nästa år lika många.
Sportchefen Claes Broberg passar på frågan om V75 till Linde.
– Där säger jag inget i nuläget. Vi får avvakta vad som händer inom travsporten och dess utvekling. Men det är inte fel att drömma.