Härligt kolloliv med bad

Här njuter Andriana, Nathalie och Shanaz av solen.
Textstorlek:

Under en veckas tid får barn från Örebro vistas på kollo. Till Ässundet kommer de med buss och får uppleva naturen och sommaren.

Det finns många barn i Örebros alla bostadsområden som inte kommer ut på landet så ofta. En del kanske inte kan åka på semester. De har föräldrar som jobbar eller av andra anledningar måste stanna hemma.
Då finns kolloverksamheten vid Ässundet i Glanshammar, en vacker plats belägen alldeles vid Hjälmarens strand och med Ässön bara några simtag bort. Här har Örebro Rotary och Korpen anordnat dagkollo för barn.
Årets kolloverksamhet är den nittonde i ordningen och är alltid lika populär. Den första gruppen barn på cirka 80 stycken var där veckan före midsommar och nästa grupp är där nu veckan efter.
Barnen blir hämtade med buss i sina bostadsområden och blir transporterade både till och från kollot. De är där hela dagarna, men sover hemma på natten.
När de kommer vid nio-tiden på morgonen serveras frukost och sedan fylls förmiddagen av olika aktiviteter som med fiske, spela kubb, bada, rodd, lek och paddling, men framför allt träffa andra barn. Det här är ett bra sätt att få nya vänner och att själv vara en vän.
Ibland dyker det upp lite överraskningar på kollot och det är när polisen kommer med sin bil. Barnen får då träffa polisen som berättar om sitt jobb, visar både blåljus och sirener. En annan dag dyker brandförsvaret upp. De kommer med sin räddningsbåt och tar barnen med ut på en riktig båttur.
Klockan 11 serveras lunchen som tillagas i Vivallaköket. För att lägret ska fungera bra så finns det alltid vuxen personal med. Det är medlemmar från de olika Rotaryklubbarna i Örebro samt ungdomar från Korpen. Det är sju ledare och en köksansvarig.
Huvudansvaret har Gabriel Barsom och han har stor vana av kolloverksamheten.
– Jag har varit här 13 år av de 19 som kollot funnits. Fem somrar när jag var liten och nu har jag varit ledare i åtta år, berättar Gabriel Barsom. Systern Gabriella Oktay är också med som ledare.
Nere på bryggan och i Hjälmarens lite kylslagna vatten finns många av barnen. Att det är kallt i vattnet syns för några precis uppkomna ur vattnet, eftersom de hackar tänder.
Även om solen skiner över barnen och kollot, så har det nu under första veckan blåst en hel del, så mycket att de inte har kunnat göra något besök på Ässön. En eftermiddag brukar annars tillbringas där.