Askersundssommar med båtliv

Hamnen med båtar, hantverksbodar, glasskiosker, ställplats och restauranger är förstås välbesökt när turisterna anländer till sjöstaden Askersund. Foto: Björn Palmqvist
Textstorlek:

Det inte Nora har finns i Askersund, och tvärtom. Lokalpatriotismen styr förstås svaren om vilken av de båda städerna som är länets sommarstad.
– Askersund såklart, blir det inte helt otippade svaret från askersundarna.

Annika Restadh är enhetschef för kommunens kultur och aktivitet.
Rör sig mycket i stan, väl påläst i sin yrkesroll kring vad som är på gång, alltså en lämpad person för att svara på frågan, varför är Askersund ett bra val för en sommarutflykt?
– Här finns nåt för alla, barn som vuxna. Hit kan man åka med de allra minsta barnen och exempelvis besöka hembygdsgården och titta på djuren, tipsar hon.
Annikas fyra personliga tips till besöksmål är heller inte avvikande från vad de flesta framhåller:
– Nybyggda kuturcentrumet Sjöängen, hamnen, Borgmästareholmen och hembygsgården är mina val i innerstaden.
Förutom alla så att säga permanenta besöksmål så tillkommer en rad stora sommararrangemang, som för övrigt är riktigt välbesökta.
Barnveckan, bilträffen car and bike meet, antikmarknaden och den internationella hundutställningen är några exempel.
Man ska heller inte glömma bort alla mindre tillställningar som eldsjälar i de ideella folkrörelserna arrangerar. Allt sammantaget ger helt enkelt staden puls.
Till detta skall läggas det stora utbudet av kulturprogram som bjuds på Sjöängen, något som ökar på strömmen av tillresta.
– För kulturens del är Sjöängen ett riktigt lyft som gör att vi förlänger turistsäsongen i tid, menar Annika.
Visserligen har inte Askersund, av förklarliga skäl, infört Noraglass. Där har Nora en poäng.
Men sett till antalet glasskiosker eller andra inrättningar som säljer glassiga läckerheter med alla dess smaker är en vild gissning att Askersund ligger i klar framkant.
Ska man nu ändå mer gå på “knock” i denna stadskamp så har ju inte Nora heller en skärgård med livlig båttrafik. Men då har vi ju hamnat utanför stadskärnan i Askersund och tagit oss en bit söder om Stjernsunds slott.
Kampen slutar nog oavgjord i det här fallet. Allt beror ju på vad man vill ha för utbud vid resmålet, så det bästa rådet är väl att göra ett besök både i Nora och Askersund. För att vara på den säkra sidan.