Trötta män

Textstorlek:

   Vi män har en viss förmåga att bli trötta. Speciellt när våra fruar talar om att det är dags att åka till affären eller köpcentret för att handla. Vi gör allt för att komma undan, men vi lyckas sällan. Gräs som ska klippas, grus ska krattas, kolla så postlådan sitter rakt, rensa avlopp eller gå ut med soppåsen. Det hjälper som ursäkt ibland men då och då måste man ändå följa med.

Den där gången jag blev upphämtad direkt efter jobbet en fredag och vi skulle åka iväg för att se på ett nytt utemöblemang, då var det till att följa med. Jag tyckte naturligtvis att de möblerna som vi redan hade var helt ok men åsikterna hemma hos oss var delade. Trämöblerna var uttorkade och man kunde få stickor i baken om man hade otur när man satt i möblerna var den andra åsikten.

Vi gick runt på möbelfirman och provade soffgrupp efter soffgrupp och vi hade svårt att hitta något som vi var överens om skulle passa på vår altan. Mitt sällskap for iväg för att titta på annat medan jag satte mig ned för att knyta skon. Det dröjde inte längre förrän hon var tillbaka, tyckte jag. Tydligen hade det gått en stund för hon väckte mig när jag slumrade sött i möbelaffärens bekväma hammock. Inte så populärt, kan jag säga, men vi köpte en utemöbel, under tystnad, men i alla fall.

På instagram finns det ett konto som heter Miserable men, på svenska Eländiga män. Det är ett konto som specialiserat sig på foton på män som sitter och väntar på sina respektive fruar i affärer. Majoriteten av männen på fotografierna sitter och sover, så jag är uppenbarligen inte den enda som blivit tagen på bar gärning i en affär i en stilla slummer. Det är uppenbart ett universellt fenomen för det är asiater, amerikanare och europeiska män i en sorglustig blandning. Alla lika trötta, uttråkade och malplacerade i någon stol eller soffa i en butik någonstans i världen.

Det första jag gör när jag kommer in i en affär är att se mig omkring efter någonstans att sitta. Jag brukar säga att butiker med sittplats för den medföljande mannen är bra butiker. Förstår inte riktigt hur de resonerar som inte har sittplatser för det minskar tiden som kvinnan kan vara i affären, tänker jag. Det värsta som finns är affärer där man får gå omkring och stå på olika platser för att inte vara i vägen när byxor ska synas, blusar skall hållas upp mot ljuset för noggrann inspektion eller underkläder måttas mot diverse påklädda kvinnokroppar.

Nej, shopping är inte min och många andra mäns grej, det kan man konstatera efter att man sett detta instagramkonto, det räcker förresten med att gå ut på stan och observera dessa olyckliga män som förtvivlat försöker hålla sig undan och agera tålmodigt i väntan på sin älskling.

Jag har en kvinnlig bekant som hävdar att en bra make är en man som orkar bära många påsar på samma gång, företrädesvis åt sin fru då naturligtvis.