Test av parkeringshus

Länsposten har testat 15 P-garage och P-hus i Örebro. Både priser och parkeringsutrymmen varierar.
Textstorlek:

Allteftersom parkeringstomterna bebyggts i centrala Örebro har det dykt upp nya parkeringshus, som kompletterar de gamla. Men vad kostar det och hur lätt är det att parkera? Länsposten har tittat lite närmare på just den parkeringsfrågan.

En del bilister är dock lite förgrymmade över det rådande trafikläget, med alla avstängda gator som försvårar att överhuvudtaget ta sig in till centrum. Men det är ett annat problem.
Här tänkte vi titta lite närmare på de allmänna parkeringsgarage som finns och var de finns. I kartskissen är även Kompassens parkering medtagen, ett P-däck utan tak, precis som Vågens översta P-våning. Trots att Kompassen saknar tak så är det dyrast.
De äldsta nuvarande kom till i samband med Södersaneringen på 1950- och 60-talet: Södergaraget och Krämargaraget.
Men det allra äldsta låg på gården inne på Fabriksgatan 12, i samma kvarter där Behrn har sitt parkeringshus numera. Johan Behrn insåg redan på 1920-talet nödvändigheten att ha bilar under tak och byggde den första upplagan, förmodligen ett av landets äldsta.
Under senare år skulle huset komma att användas av Friskis & Svettis, men är numera rivet sedan några år tillbaka. Och nu finns alltså sonsonen Per Johan där med ett annat parkeringshus.
Att Örebros centrala verksamhet är förskjuten söderut ser man även när det gäller antalet P-hus. Endast två norr om Svartån, tre om man räknar med Kilsgatan.
I denna uppräkning har vi försökt få med pris per timme dagtid vardag, antalet platser och utrymmesgraden i parkeringshuset.
En skala mellan 1 – 5 har angetts, där 5 står för lättast att parkera.
Av säkerhetsskäl behöver förstås garagen pelare, som håller upp våningarna ovanför. Ibland kan man dock tycka att det är lite för många pelare, som också sitter alltför tätt.
Över lag är det märken på dessa byggnadsdelar, som visar spår efter bilarnas kofångare. Hur många märken som gjorts av bildörrar kan man bara ana.
Endast på två ställen finns det bommar, det nya Eyracenter och Behrns parkering vid Nygatan/Fabriksgatan.
Där finns det även direktkontakt med reception ifall man parkerat och glömt kort. I så fall ordnar de så att vederbörande kan komma ut med sin bil igen.
Några P-hus har fortfarande kvar möjligheten att betala med mynt, alltså de som bäst håller på att dras in.
1) Kilsgatan (Ekershallen). Q-Park. 30 platser. Kunder till ICA-butiken får stå gratis i två timmar. Utrymmesgrad 2. Många luriga pelare drar ner betyget.
2) Centralen. Q-Park. 120 platser. 22 kronor per timme. Utrymmesgrad 4. Ganska långt till automaten för flera av platserna.
3) Norrcity. Q-Park. 50 platser. 18 kronor per timme. Utrymmesgrad 3. Nära till automater, bra skyltat för utgångar.
4) Färgeriet (Ågatan). Apcoa. 70 platser. 25 kronor per timme. Utrymmesgrad 2.
5) Kompassen. Q-Park. 72 platser. 25 kronor per timme. Utrymmesgrad 3.
6) Prästgården (Kyrkogatan). Q-Park. 57 platser. Utrymmesgrad: 1. Vissa platser kan få en 2:a, men med tanke på den smala utfarten så blir det lägre betyg.
7) Behrns (Nygatan 12). Q-Park. 470 platser. 20 kronor i timmen. Utrymmesgrad: 4.
8) Vågen. Q-Park. 319 platser totalt på bägge däcken. 22 respektive 20 kronor per timme. Utrymmesgrad 3. På övre P-däcket alltför få automater i förhållande till de många platserna. Eftersom det blir kö både till in- och utcheckning skapar det problem vid rusning.
9) City (Nygatan 35). Apcoa. 108 platser. 20 kronor per timme. Utrymmesgrad: 2. Många pelare försvårar.
10) Eyracenter. BJC Group. 322 platser. 20 kronor per timme. Utrymmesgrad 3. Sju plan. Närmast obegränsat när det inte är fotbolls- eller ishockeymatch.
11) Jordgatan. Q-Park. 21 platser. 16 kronor per timme. Utrymmesgrad: 4.
12) Krämargaraget. Q-Park. 130 platser. 20 kronor per timme. Utrymmesgrad: 1. Hyfsad tillgång på platser. Sällan kö till in- och utcheckning. Går att betala i förskott med mynt, och i efterskott med kort.
13) Södergaraget. Q-Park. 40 platser. 16 kronor per timme. Utrymmesgrad: 3. Dåligt med anvisningar om åt vilket håll man ska lämna garaget.
14) Conventum. Örebro kommun. 116 platser. 10 kronor per timme. Utrymmesgrad: 2. Alla platser har en pelare bredvid sig. Mycket ledigt utrymme när det inte är evenemang.
15) Oscariagaraget. Örebro kommun. 51 platser. 5 kronor per timme. Utrymmesgrad: 3. Nästan alla platser har pelare.
I Örebro har det dock funnits ett visst motstånd mot att parkera i P-hus, jämfört med andra liknande städer. Kanske är man alltför rädd om bilen här, eller också finns en osäkerhet med alla olika rutiner.
Kommunen gjorde för några år sedan en parkeringsundersökning, som visade att flera av parkeringshusen i staden hade en beläggning under 70 procent.