Målande liv i Fjugestas teaterfabrik

Charlie William-Olsson är noga med varenda penseldrag. Utseendet blir nästan filmstjärneaktigt. Foto: Rolf Johnsson
Textstorlek:

Det är sminket som gör det. Navet i teaterfabriken Sparbanksbörsen är sminklogen. Där sätter skådisarna färg på tillvaron.

Man kan verkligen inte kalla skådisarna i teaterfabriken för färglösa. Sminklogen har en nyckelroll i verksamheten, och det är här karaktärernas utseende skapas med stor precision.
Det råder fullt pådrag i den nya sminklogen när Länsposten tittar in. Nästan lite Hollywoodkänsla.
– Det är här som surret och snacket sker före och under föreställningarna, säger Sara Örtgård. Hon hade tidigare ansvaret för sminket på Börsen, och har varit med sedan starten för tio år sedan.
– Jätteviktigt med rätt smink. Man måste måla bra för att lyfta fram de rätta rollansiktena.
 Alla medverkande har fått lära sig att själva lägga grundsminket. Och alla är måna om att bli snygga, det jobbas hårt i sminklogen inför föreställningarna, oavsett vad man spelar.
Men nu är det Cecilia Ekström som är sminkansvarig i revysällskapet. Till vardags är hon 28-årig doktorand i företagsekonomi vid Örebro universitet. På fritid är det sminklogen som gäller när Sparbanksbörsen har uppsättningar.
– Jätteroligt. Och jätteviktigt. Jag har lärt mig efter hand, och börjar kunna nu.
– Jag är med redan när karaktärerna skapas, i samarbete med regissören. På så sätt vet jag lite mer innan om hur ansiktena ska ”målas”.
Det kan bli stressigt mellan bytena. Och i tidigare uppsättningen Spanska flugan, så var det rekordmånga omsminkningar, beroende på att flera skådisar hade olika karaktärer i samma pjäs.
– Det gäller också för mig att ha koll på sminklagret, och köpa in mer när det behövs. Och ibland kan man ha idéer om hur skådisarna ska sminkas, men i verkligheten funkar det inte. Då får man improvisera, och det är också kul.
Att det här till 100 procent ideella arbetet är viktigt, liksom allt annat som sker bakom kulisserna på teatern, kan föreningens ordförande Gunilla Pihlblad intyga.
– Det är det klassiska isberget. Det mesta syns inte. Vi kan vara runt 30 på scenen, men det krävs 90 personer totalt för att hålla igång en föreställning.
– Sminket är en sådan del. Men inte minst köket där personalen kommer först och går sist. Om vi inte hade folk som ville göra allt detta bakom-kulisserna-jobbet, så skulle det inte gå. Så är det bara.