Jordgubbskänslan är här

Textstorlek:
En kollega skapade häromdagen sommarens vackraste ord – jordgubbskänsla. Vad det betyder kan man få bestämma själv, men för de flesta är det säkert sommar, värme, grönska och just solvarma jordgubbar. Fast ordet jordgubbar i sig är inte särskilt vackert när man tänker lite på det. Gubbar i jord liksom, hur fint är det? Jord kommer från tyska Erdbeeren, men gubbarna verkar vara ett påhitt som vi själva stått för. Jordbär heter dom i alla grannspråk, och engelskans strawberries, stråbär, är också vackrare. Nåväl, själva känslan är i alla fall vacker och nu infinner sig tiden mellan hägg och syren, den tid man egentligen bara ska vara inne när det regnar och knappt ens då. Förutom att vara en sång av Ulf Lundell så är uttrycket ”mellan hägg och syren” sprunget från en skylt som en skomakare satt upp någon gång för länge sedan. ”Stängt mellan hägg och syren” skrev han.
Här kan man faktiskt unna sig att bli lite poetistisk (som en kär vän till mig, Snus-Hulda, brukar säga) och citera Alf Henriksson:
Jag såg att häggen blommade,
det kom en doft av den.
Då gick jag till min älskade
och sade: Se och känn!
Hon stod vid makaronerna,
hon sydde på en klut.
Och när hon lyfte blicken
hade häggen blommat ut.
Det var tur att den där jordgubbskänslan slutligen infann sig så jag slapp att skriva om Donald Trump och Gudrun Schyman. Jag har tröttnat på båda två, ändå så irriterar dom mig hela tiden. Jag irriterar mig på vänsterns försök att upprätthålla konflikter mellan anställda och företagare och deras sätt att utmåla företag som bovar. Jag läste en rapport från tankesmedjan Timbro. Den heter ”Nödvändighetsföretagarna” och i den har författaren Nima Sanandaji undersökt företagares villkor på arbetsmarknaden, med särskilt fokus på egenföretagare. Det visar sig att de är överrepresenterade i gruppen med allra lägst inkomst i Sverige idag. De jobbar motsvarande heltid året om utan semester, alltså betydligt mer än en anställd. Rapporten visar att egenföretag har blivit ett sätt att kunna jobba utan att få anställning, eftersom kostnaderna för arbetskraft är så hög. De går då också miste om a-kassa och de sociala försäkringar som ska garantera trygghet och likvärdighet i landet Sverige. Om verksamheten inte går tillräckligt väl kan de trots hårt arbete inte ta ut någon inkomst alls.
Och de är många! Av Sveriges 1,2 miljon företag är 99 procent av dem småföretag. 800 000 av dem är egenföretag. Hälften, alltså fyra hundra tusen har det som kallas för ”enkla jobb”, exempelvis städning och torghandel.
Slutsatsen i rapporten är att många av dom som har lägst inkomst idag är egenföretagare.De skulle kunna få bättre villkor genom att socialförsäkringarna anpassas till gruppens villkor, att den administrativa bördan minskas genom regelförenklingar, att trösklarna in på arbetsmarknaden sänks så att det blir enklare att få en anställning.
Hur många gånger ska det behöva upprepas?
Plus: Vårmarknader, vårdagar, vårkonserter… Vår vår vår!
Minus: Jag KAN inte komma på nåt minus. Eller jo, kärnkraften?
Titti Hansson