Action run i miniformat

Textstorlek:

Länsposten har besökt Lustiga Landet. Det rör sig dock inte om något avlägset exotiskt rike, utan denna sevärdhet finns i Säby i närheten av Vintrosa kyrka.

Innehavarna Carina och Torbjörn Stavenek har nyligen öppnat sitt lekland, vilket egentligen inte har någon åldersgräns uppåt.

– Vi öppnade under Tysslingedagen på Kristi Himmelfärdsdag, och fick snabba på de sista dagarna för att bli färdiga, säger Carina Stavenek.

De har bara bott på gården i drygt ett år, men ändå har de lyckats få till ett imponerande lekparadis, för både små och stora.

– En fast skylt är på gång, men tills vidare sätter vi ut provisoriska under de dagarna vi har öppet, tillägger Torbjörn.

Öppetdagarna är lördag och söndag fram till sommarlovet börjar. Därefter alla dagar mellan klockan 10 och 16.

– Däremot måste vi tyvärr ha stängt under midsommarhelgen då vi får besök av släkt och vänner, poängterar Torbjörn.

Lättast att hitta hit från Örebrohållet är att åka gamla Karlskogavägen och efter avfarten mot Vintrosa kyrka ta in till vänster, i närheten av den spanska kurvan.

Lustiga Landet är ett utflyktsmål för lek och upplevelse, som säkerligen kommer göra succé för alla åldrar. Det kan Länspostens utsände meddela utan att själv ha provat hindren. Aktsamheten om kameran stoppade aktiviteterna. Denna gång, ska sägas.

Här hittar man hinderbanor, labyrinter, femkamp och massvis av andra roliga grejer.

– Första dagen vi hade öppet var det säkert ett hundratal och även ett flertal pensionärer syntes testa grejerna, kan Carina meddela.

Carina och Torbjörn är från olika landsdelar, Värmland och Skåne. De träffades under utbildningen i Linköping och skulle båda två hamna inom IT-branschen. I 20 år har de bott i Stockholm, de senaste åren i villa.

– Våra tre barn Sebastian, Dante och Bella är födda där och var väl mest tveksamma till flytten.

Men man kan nog ana att de inte ångrat flytten en sekund, sedan de hamnat i detta paradis, både natur- och lekmässigt. Det måste vara som en dröm för dem.

Carina och Torbjörn hade närt denna dröm redan under tiden i storstaden, och började spåna för några år sedan.

– Vi letade gårdar på nätet över hela Mellansverige, och denna var den första vi tittade på och fastnade direkt, säger Torbjörn.

– Samtidigt ville vi komma närmare våra föräldrar och det har vi ju gjort nu.

Ett annat krav var att bo på rimligt avstånd från en större stad. Detta eftersom Torbjörn valt att arbeta kvar inom IT-branschen, vilket han gör i Örebro. Carina däremot har hoppat av denna bana och ägnar sig nu helt åt leklandet. Någon hjälp med webbsidan behövs förstås inte.

Carina får också här mer utlopp för sin kreativa sida, hon gör glaspärlor, renoverar möbler, målar tavlor, syr och mycket annat. Plus att hon och maken Torbjörn ständigt försöker hitta på nyheter till sitt lekland.

–  Som ”testpiloter” har vi använt barnen, som är sju, nio och elva år gamla. De har kunnat säga vad som är för lätt eller för svårt, informerar Torbjörn.

Besökaren får en karta som förslag till vilken ordning man ska ta alla de 21 stationerna. Men man kan också gå åt vilken riktning man vill.

– Det finns inte så mycket regler eller bestämmelser. Här kan man avgöra själv, förklarar Carina.

Vi börjar ändå på stationen som heter ”Inte-nudda-marken-banan”. Och barnen är absolut inte nödbedda att ställa upp på en bild.

Vid en station ska man gå armgång, ungefär som på tävlingen Action run, som gick i Örebro för drygt en månad sedan.

–  Här är det svårare ju tyngre man är, konstaterar Torbjörn, samtidigt som han ser dottern Bella lätt svinga sig igenom.

Från lövskog kommer man in i en helt annan del, där granarna växer så täta så att barren ramlat av.

–  Denna del har vi därför valt att kalla ”Döda skogen”, med ett litet monstertema. Tittar man noga så ser man även småspöken hänga i träden.

Carina berättar att de hade en förskoleklass här där barnen tog sig igenom hela banan på 45 minuter, men det är absolut ingen tävling.

– De äldre passar samtidigt på att njuta av den fina naturen under promenaden. Förresten, så är det tillåtet att ha med hunden, om man så vill, påtalar Torbjörn som går med familjens golden retriever Zingo i koppel.

Det skulle ta för mycket utrymme att räkna upp alla attraktioner i denna artikel och därför får läsaren själv åka hit och bilda sig en egen uppfattning.

Banan avslutas med en klassisk femkamp, men med familjens egna påhittade grenar. Det är bollar, ringar och lite annat.

En grillplats finns också, där man kan använda medhavd korv eller köpa i kaféet.